Daca esti inca insarcinata sunt convinsa ca astepti nasterea copilului ca pe un punct terminus al grijilor legate de sanatatea lui. Am auzit de atatea ori (si eu am spus asta!): de-abia astept sa se nasca si sa il vad ca este sanatos ca sa ma linistesc si eu. Ei bine, vestea proasta este ca nu te vei linisti nicicum, ci vei face fata unui nou val de ingrijorari, din ce in ce mai mari.
Grijile nu sunt noi
Crezi sau nu, vei fi obsedata de exact aceleasi lucruri care i-au inspaimantat si pe care parintii tai ingrijorati cand ai fost mica - si pe parintii lor inaintea lor. Desi conceptele in ceea ce priveste cresterea copilului sau a modului de alimentatie al nou nascutilor s-au schimbat dramatic de-a lungul anilor, se pare ca grijile pentru copii raman mereu aceleasi.
Iata o lista a celor mai des intalnite „spaime”.
1. Va muri copilul meu?
Nu exista nici o indoiala despre asta: daca exista un lucru care se afla in fruntea listei grijilor unei proaspete mamici, aceea este posibilitatea ca copilul ei sa moara.
De cate ori nu te-ai trezit noaptea impietrita de frica ca cel mic sa nu fi murit in somn? Bebelusii par atat de mici si de fragili, iar frica de a-i pierde din cauza sindromului de moarte subita este imensa! Chiar daca in ultimii ani cazurile de moarte din cauza sindromului SIDS au scazut considerabil (in principal datorita sfaturilor ca bebelusii sa doarma pe spate), acesta ramane unul dintre cele mai negre cosmaruri ale noilor parinti.
Ca sa te mai linistesti, trebuie sa stii ca SIDS se intampla aproximativ intr-un caz din 1000.
2. Voi fi capabila sa imi protejez copilul?
Lumea va deveni dintr-o data un loc foarte amenintator in momentul in care vei avea un bebelus. Orice ti se va parea o amenintare pentru el, de la trepte, caini, urzici si pana la soare, mare sau zapada. Vei fi terifiata ca va cadea pe scari sau ca il va musca un caine si mintea iti va sta numai la securitatea lui.
Din fericire, bebelusii nu sunt chiar de portelan si instictul matern si gandirea rationala ii vor ajuta pe cei mai multi parinti sa isi tina copilul in siguranta.
3. Este copilul meu normal?
Nici nu stiu daca nu este cumva prima spaima de fapt. Te vei intreba mereu daca se dezvolta normal, daca rade destul (sau prea mult), daca face contact vizual, daca se poate misca bine, daca da semne de inteligenta. Iar cand va creste destul de mare ca sa interactioneze cu alti copii il vei studia in permanenta, comparandu-l cu ceilalti.
4. Mananca destul?
Desi grijile legate de alimentatie ii preocupa si pe parintii celor hraniti cu biberonul, problema cantitatii de mancare ingerata este in principal apanajul mamelor care alapteaza. Parte a problemei este imposibilitatea de a masura cantitatea de lichid bauta de bebelus si nevoia de a te orienta dupa numarul de scutece udate.
5. Plange prea mult copilul meu?
Vei avea un soc cand vei vedea cat poate plange un nou nascut si te vei gandi ca plansul este semnul unei probleme mai profunde. Stai linistita, chiar daca plange foarte mult, dar arata bine, copilul nu are nimic. Plansul este un comportament normal pentru bebelus si, cel mai probabil, in trei luni vei trece peste reprizele cele mai rele de plans.
6. Doarme prea mult (sau prea putin)?
Eu am fost in categoria parintilor care credeau ca bebelusul lor doarme mult prea putin. Nu dormea noaptea si foarte putin ziua. Daca trebuie sa stii ca daca bebelusul doarme in timpul noptii pana pe la sase luni, inseamna ca va avea un program bun de dormit si nu trebuie sa iti faci griji. Cei mai multi bebelusi incep sa doarma toata noaptea intre 3 si 6 luni.
Bebelusii trebuie sa doarma mult si cel mai probabil spaimele tale ca doarme prea mult in primele saptamani vor fi nefondate.
7. Oare ceilalti copiii il vor iubi?
Parintii care asteapta al doilea sau al treilea copil se ingrijoreaza frecvent in legatura cu faptul ca ceilalti copii nu se vor comporta prea bine la venirea nou-nascutului in familie. Stai linistita, chiar daca la inceput copiii nu vor fi prea incantati de noul sosit, in curand se vor obisnui cu el si il vor iubi atat de mult incat nu-si vor mai aduce aminte cum era viata inainte sa apara.
8. Va mai fi viata mea de cuplu la fel?
In topul primelor spaime atat ale mamei, dar si ale tatalui, va fi cea legata de modificarea relatiei de cuplu. Noii parinti nu isi vor imagina cum mai pot sa aiba in continuare o relatie intre adulti cand in casa va exista un mic naparstoc care plange mai tot timpul. Ce-i drept, in primele 3-4 luni este foarte posibil ca relatia de cuplu sa se reduca la incalzitul biberonului si un masaj ocazional. Dar odata ce bebelusul va dormi noaptea, pentru cele mai multe cupluri asta va insemna reintoarcerea romantismului.
9. Ne vom descurca cu banii?
Aceasta este o grija in special pentru tati care se simt depasiti de responsabilitatea de a aduce un venit regulat si decent in familie. In ciuda sentimentelor tatalui insa, trebuie sa stii ca un bebelus nu costa o avere. Imprumuta haine si tot ceea ce ai nevoie de la prietenii ai caror copii au crescut deja mari si cumpara hainute second-hand. Totul va fi perfect.
10. Voi fi oare o mama buna?
Una dintre cele mai profunde griji ale noii mamici este daca va fi o mama buna sau nu. Si nici nu este de mirare cu avalansa de materiale care transforma mamicile-model in adevarate sfinte cu abilitati de supererou.
Nu te lasa coplesita de toate sfaturile si articolele pe care le citesti, ci invata sa iti accepti limitele. Cel mai important lucru este ca cel mic sa te simta linistita si stapana pe tine si lucrurile vor decurge perfect.