Dragi gravide, stiu ca sunteti in stare sa lasati o mica avere la magazinele cu articole pentru copii. Va urez cumparaturi placute si o lista cu articole cat mai utile!
Cand a venit vremea sa fac lista de cumparaturi pentru bebe din burtica, mi-am numarat mai intai imprumuturile (carut, carusel, sistem de supraveghere video, ce-am reusit sa adun de pe altii, lucruri in stare foarte buna care m-au scutit de o gramada de bani cheltuiti); apoi, am inceput sa pun pe hartie: patut, saltea, asternuturi, prosoape si haine pentru copil, produse de ingrijire si asa mai departe. Pot sa spun cu hotarare ca: in ciuda faptului ca am citit ceva materiale despre viata cu un nou-nascut, ca am primit sfaturi din plin de la rude in privinta cumparaturilor, ca am prieteni apropiati cu copii mai mari sau mai mici, ca am fost la cursuri de puericultura si Lamaze, cu lista initiala n-am reusit sa acopar toate nevoile copilului si pe ale mele in relatie cu el.
Revizuieste-ti lista de cumparaturi
Desi, teoretic, nou-nascutul n-are nevoie decat de iubire si hrana, ne folosim de lucruri ca sa ne mai usuram viata impreuna. Asa ca, din cele adunate in aproape un an si jumatate de cumparaturi pentru copil, vreau sa-ti vorbesc despre cateva accesorii pe care le-am folosit din plin, accesorii care nu exista, de obicei, pe listele de gravide:
-
Sistemul de purtare. Te sfatuiesc din toata inima sa te obisnuiesti cu ideea ca iti vei purta copilul chiar de la nastere. Iti va usura viata enorm. Un copil in contact fizic cu mama sa este mai linistit, creste mai echilibrat, are acces la hrana oricand doreste, iar lauza isi poate vedea foarte bine si de alte treburi prin casa cu copilul legat de ea. Pana si colicii nu mai sunt atat de ingrozitori intr-un wrap sau sling (sisteme de purtare permise de la nastere). Pentru mai multe informatii despre sistemele de purtare si varstele de la care sunt ele indicate, intra aici. Te rog, nici macar sa nu iei in considerare amenintarea stupida „Asa se invata in brate”.
-
Jaluzelele pentru camera copilului. Intunericul aproape deplin este recomandat si in somnurile de zi ale bebelusului. De pe la 2-3 luni (e vorba de varsta copiilor nascuti la termen; pentru cei nascuti mai devreme, chiar si cu o saptamana, se calculeaza varsta lor reala de somn in functie de data probabila a nasterii initiala), cel mic incepe sa devina cooperant la incercarile de a-i face un program de somn. Initial, va avea trei somnuri pe zi, apoi doua, iar spre varsta de un an e posibil sa ramana cu unul singur. Jaluzelele te ajuta sa-l introduci in atmosfera de somn, sa-i domolesti ritmul, sa-i induci secretia de melatonina. Intunericul asigura somnuri de zi mai profunde si mai odihnitoare. Vezi mai multe despre somnul bebelusului in primul an de viata aici.
-
Suportul pentru cadita. Initial, voiam cumpar pentru camera bebelusului una din acele comode super-sofisticate, cu cadita inclusa; ma gandeam ca este excelenta pentru facut baita chiar acolo, in camera, ca sa nu raceasca in drumurile pana si de la baie. Slava Domnului ca sotul mi-a deschis ochii: cum scot apa murdara din cadita apoi? Si cum voi reusi sa pastrez totul uscat in jur, odata ce lui bebe incepe sa-i placa balaceala? Asa ca am ales o cadita clasica, din plastic, dar dotata cu un suport in X, ca o capra de metal, ce o inalta la nivelul mainilor, ca pe masa de calcat. Asa, baita de fiecare seara este o placere pentru toata lumea, pentru ca adultul care se ocupa de asta nu trebuie sa stea aplecat, cocosat sau pe vine deasupra caditei copilului.
-
Termosul. Cand am trecut la formula, incalzitul apei mi se parea un chin. Recunosc, la urgente (a se citi urlete generate de foame apriga) am mai bagat-o 20-30 de secunde la cuptorul cu microunde ca sa pregatesc rapid un biberon cu lapte. Nu mai spun ce greu era in calatorii, ca nu gaseam mereu apa fierbinte pe unde ajungeam (mai ales, nu la orice ora). Asa ca termosul mi s-a parut unul din cele mai minunate accesorii pentru viata cu bebelusul. La san, laptele e mereu la temperatura potrivita. Pentru un bebelus hranit artificial (sau care bea ceai), recomand cu caldura termosul, pentru ca tine apa la o temperatura ridicata chiar si 24 de ore. E mult mai eficient decat un incalzitor de biberoane. Si mult mai ieftin, bineinteles.
- Incalzitorul de servetele umede. Cand ai de schimbat un nou-nascut de 10-12 ori pe zi in lunile de iarna, te gandesti cu usurare ca s-a inventat asa ceva. Am auzit de la unele mamici cum tin pachetul cu servetele umede pe calorifer, dar asta le si usuca, nu le tine doar calde. In schimb, un incalzitor le pastreaza umiditatea si elimina disconfortul pe care bebe il simte de cate ori funduletul sau este expus unui servetel rece.
Sursa foto articol: cadenlane.com