Sari la conținut

Cerclaj in sarcina. Recomandarile specialistului

Cu siguranta, ai auzit despre cat de mult conteaza lungimea colului in timpul sarcinii. Probabil, ai auzit si despre cerclaj, o interventie chirurgicala extrem de importanta in a preveni nasterea prematura. Ce presupune aceasta interventie? In ce cazuri se recomanda? Iata care sunt recomandarile medicului specialist in obstetrica-ginecologie Iosif Niculescu…

- Ce reprezinta mai exact cerclajul?

Cerclajul este o interventie chirurgicala prin care se monteaza un fir sau o bandeleta in jurul colului uterin pentru a ajuta mentinerea continentei in sarcina in caz de insuficienta a mecanismului natural care asigura acest proces (incompenenta cervico-istmica).

- Pana in ce saptamana de sarcina se poate face un cerclaj? Exista si exceptii?

Clasic, se faceau cerclaje si probabil se mai fac inca pana aproape de saptamana 30. Un studiu multicentric randomizat ale carui concluzii au aparut in urma cu peste zece ani au modificat radical indicatiile si limita pana la care se poate face cerclajul. Varsta gestationala ideala pentru montarea unui fir de cerclaj este 14-16 saptamani. In cazuri speciale se admite pana la 22-24 de saptamani. Trebuie subliniat ca exista cerclaje sau tehnici de cerclaj care se pot aplica persoanelor care inca nu sunt gravide, dar care urmeaza sa aiba o sarcina la care exista un risc de imcompetenta cervico-istmica. In primul rand la femei care au avut conizatie – excizii mari de col uterin, cancer in stadii incipiente de col uterin, displazii, si a doua categorie, acele paciente care au avut avorturi cu dilatatie mecanica a colului uterin laborioasa. Mai exista, de asemenea, o categorie de paciente care au o incompetenta cervico-istmica.

- Exista alternative in locul acestei interventii?

Da, in ultimul timp se vorbeste de Pessare Arabin, care insa este rezervat cazurilor de scurtare si dilatatie a colului in a doua jumatate a sarcinii mai degraba. Poate cel mai important lucru din istoria cerclajului este sa fii sigur ca poti confirma sau infirma daca este o infectie la nivelul vaginului si/sau a colului uterin. Toate complicatiile sau nereusitele unei operatii de cerclaj sunt determinate de neefectuarea unui tratament energic de asanare a unei infectii la nivelul vaginului/colului.

- Ce fel de anestezie presupune aceasta interventie? Si in cat timp se poate externa gravida care a trecut printr-o astfel de interventie?

Dat fiind ca pregatirea preoperatorie este cu antibiotic pe cale locala si sistemica laborioasa si ca, uneori, este nevoie de tocoliza pe cale intravenoasa, nevoia de spitalizare poate sa fie undeva intre 3 si 7 zile. Operatia in sine este relativ simpla, se poate efectua in anestezie generala sau loco-regionala, nu dureaza mai mult de jumatate de ora si presupune o urmarire post-operatorie de cateva zile.

- Care sunt recomandarile dupa un cerclaj?

Esenta efectuarii cerclajului este tocmai a ajuta pacientele sa duca o viata cvasi-normala si nu sa stea la pat. Materialele de cerclaj se pot infecta, organismul poate dezvoltata reactie de corp strain, motiv pentru care este necesara o evaluare periodica a vaginului/colului, pentru a depista la timp o eventuala infectie.

- Ce complicatii pot aparea dupa ce s-a montat un cerclaj?

Complicatiile sunt, in primul rand, ruperea membranelor (cea mai grava, caz in care aproape intotdeauna sarcina este compromisa, mai ales la varste sub 24 de saptamani), de asemenea complicatiile infectioase pot fi redutabile atat pentru copil cat si pentru mama.

- Poate un cerclaj declansa un travaliu prematur?

Da. Categoric, un cerclaj facut intempestiv, fara asanarea unei eventuale infectii, sau un cerclaj unde nu au fost respectate recomandarile de tehnica poate declansa pierderea sarcinii, eventual nastere prematura, motiv pentru care in ultimul timp a cazut cumva in desuetitudine. Indicatiile au ramas limitate strict la acele cazuri la care se poate diagnostica incompetenta cervico-istmica reala.

- Dar calea prin care o femeie naste: natural sau cezariana?

Intr-o mica masura, da. In urma formarii unei cicatrici la nivelul colului uterin, se pot asocia tulburari in dilatatia colului uterin (distocia de dilatatie). Se pot produce rupturi in cazul dilatatiei fortate. Exista o tendinta actualmente de a indica operatia cezariana pentru aceste paciente.

- In ce moment trebuie eliminat cerclajul? Si care este procedura?

Procedura de suprimare a firului de cerclaj este indicata la aparitia contractiilor si in apropierea termenului de nastere se suprima de regula firul de cerclaj fara sa fie nevoie de cele mai multe ori de o anestezie speciala, uneori se prefera extragerea lui la momentul operatiei cezariene, daca este facuta “la rece”.

- Gravidele care au un cerclaj vor avea nevoie de el si la o viitoare sarcina?

De cele mai multe ori, da.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!