Mai bine zis, discutăm despre lucrurile care ți se întâmplă după cezariană, în ciuda informațiilor disponibile în mediul online, mai ales că multe femei din România preferă această intervenție din diferite motive: teama, complicații, naștere prematură.
Fiecare femeie în parte se recuperează diferit după o naștere prin cezariană. Este firesc, suntem diferite. După euforia primei întâlniri cu puiul de om și după primele 48 de ore când calmantele sunt administrate în doze puternice, începe recuperarea.
Cât timp durează până revii la “normal”? Depinde de cât de repede te recuperezi după operaţie şi dacă apar sau nu complicaţii în timpul procedurii şi imediat după aceea. Din experiențele mămicilor care ne-au scris de-a lungul timpului, iată 5 lucruri prin care ele au trecut fără niciun avertisment primit în prealabil.
1. Simiți tot, chiar și sub anestezie!
Nu, nu vorbim despre durere. Anestezia te amorțește complet de la brâu în jos și nu simți durere în timpul operației de cezariană. Dar simți tot ce se întâmplă și când ți se umblă prin abdomen.
În momentul în care bebelușul este extras, multe mămici povestesc că au simțit pregnant că ceva este scos din interiorul lor, o senzație foarte ciudată.
2. Toaleta vaginală și absorbantele din tifon
Deși bebelușul nu iese pe calea normală, zona vaginală tot este implicată în operația cezariană și recuperarea după operație. Astfel, înainte de operația propriu-zisă ți se va introduce în vezica urinară un cateter pentru drenarea urinei pe timpul operației, iar după nașterea prin cezariană, ți se face toaleta vaginală (minim o dată pe zi) – pentru a curăța orice scurgeri post-operatorii.
De asemenea, după apariția lohiilor vei avea nevoie de absorbante speciale. În maternitățile de stat se practică acele tampoane din vată înfășurate în tifon. La privat, se folosesc absorbante sanitare postnatale speciale care, mai nou, se găsesc și în farmacii. Le poți achiziționa în momentul în care îți pregătești bagajul pentru maternitate.
Există situații în care sângerările post-operatorii se pot prelungi pe mai multe luni. În aces caz, o vizită la medicul ginecolog este absolut necesară.
►Citește și Alăptarea dupa cezariană: 6 întrebări cu răspunsuri avizate!
3. Strănuți? Doare! Râzi... Doare și mai tare!
După cezariană, un simplu strănut poate fi destul de dureros. La fel și dacă ai un episod de tuse. Însă durerea se resimte și mai tare atunci când râzi. Chiar dacă face bine la moral... roagă-i pe prieteni sau pe cei dragi care te vizitează să nu glumească. Deloc! Însă sunt situații imprevizibile iar, dacă simți nevoia să tusești sau să strănuți, ține o pernă presată pe abdomen în timp ce faci asta. De asemenea, există și bandaje speciale de compresie, mult mai indicate decât clasicile burtiere, care diminuează durerea provocară de contractarea musculaturii din zona ambominală atunci când tușești sau strănuți. Sau când râzi.
4. Primele dușuri după cezariană
După 9 luni de sarcină și o operație de cezariană solicitantă, tot ce îți dorești, după externare, este o cadă plină cu apă caldă în care să relaxezi în voie, nu-i așa?! E doar un vis, cel puțin în primele săptămâni după naștere, când vei face doar dușuri eventual asistată de partenerul de viață sau de altă persoană, căci îți va fi extrem de greu să te apleci.
►Citește și Cezariana și sexul
5. Nu te speria de cicatrice
Nu se mai practică de multă vreme tăieturile perpendiculare care pornesc de sub buric, extrem de inestetice. Însă, chiar și cu tăieturile paralele cu linia bikinilor tot te vei speria de cicatrice, într-o primă fază, indiferent cât de fină a fost cusătura. Abia după 6 săptămâni de la naștere vei putea folosi produse specifice care vor ajuta pielea să se refacă.