Sari la conținut

Cezariana, o moda periculoasa

Tot mai multe femei aleg sa nasca prin cezariana de frica durerilor din travaliu, dar fara indicatie medicala. Insa orice operatie poate avea complicatii.

Rata de cezariana in Romania a ajuns la aproape 85%, ceea ce le face pe romance fruntase in Europa la acest capitol. Nu este un rezultat care sa ne bucure si asta pentru ca operatia cezariana a ajuns aproape o normalitate in maternitatile romanesti, punand decisiv intr-un con de umbra procesul normal, fiziologic, al nasterii naturale, vaginale. Aceasta realitate s-a format pe cercul vicios in care se invart gravidele infricosate la gandul durerilor din travaliu si obstetricienii speriati la gandul reclamatiilor de malpraxis facute de femei pregatite insuficient pentru nasterea naturala.

 

Iar o gravida care-si neaga teama de durere rasufla profund usurata cand doctorul ii sugereaza operatia cezariana, invocand motive medicale care abia stau in picioare:

  • Placenta pozitionata incorect – mi s-a intamplat ca, in luna a patra, cu o groaza de timp inainte de nastere, sa mi se recomande cezariana pe  motiv de placenta previa, desi se stie ca placenta este joasa in prima parte a sarcinii si urca spre final.

 

  • Prezenta dioptriilor, cu amenintarea dezlipirii de retina – de parca, in timpul expulziei, faci efortul de a impinge in ochi, si nu la capatul care trebuie. Intr-adevar, multe femei respira si imping incorect in travaliu, dar asta se rezolva cu un curs Lamaze bine facut. Mentionez ca am nascut natural, fara nicio anestezie, cu miopie minus patru. Si vad in continuare la fel.

 

  • Incompatibilitatea dintre dimensiunile fatului si ale bazinului mamei. Cred ca natura da fiecarei mame copilul potrivit pentru ea. Si ca indicatia de cezariana pe baza acestui criteriu ar trebui stabilita cat mai tarziu in decursul sarcinii, pentru a avea plauzibilitate. Si ca medicii se arunca prea repede sa invoce acest motiv, iar viitoarele mame – sa-l accepte. Eu am nascut (natural, fara anestezie) un baietel de patru kilograme, avand o inaltime de 1,70 m si 73 kg la sfarsitul sarcinii. Iar mama, care avea doar 1,65 m si 70 kg la sfarsitul sarcinii, m-a nascut pe mine, tot natural, cu 4,200 kg. Ca sa-ti dau un exemplu mai actual, iata: Kate Middleton, asa slabuta cum e, a nascut natural un baietel de 3,700 kg!

 

Fii increzatoare in puterea ta de a naste si, daca doctorul iti recomanda cezariana, iscodeste-l fara jena asupra motivelor pe care ti le ofera. Si nu strica sa ceri o a doua parere medicala, mai ales cand simti lipsa de cooperare din partea specialistului care iti urmareste sarcina. Pana la urma, tu nasti, nu medicul. Astfel incat nu ai de ce sa te legi de un om care nu-ti ofera cea mai buna solutie pentru venirea pe lume a micutului tau.

 

Care sunt riscurile nasterii prin cezariana?

Ca orice operatie, si cezariana poate dezvolta complicatii. Doamna doctor Anca Popa, medic primar Obstetrica-Ginecologie, ne-a enumerat riscurile care pot aparea post-operator nasterii prin cezariana:

Endometrita (inflamatia mucoasei uterului) este de 20 de ori mai frecventa decat dupa nasterea pe cai naturale;

Infectiile plagii operatorii: riscul aparitiei lor este de 2,5% pana la 15%;

Infectiile urinare: risc de aparitie de 2-16%;

Reluarea tranzitului intestinal este incetinita;

Complicatiile tromboembolice apar in proportie de 0,5-1 la 500 de femei gravide. Riscul creste de 3-5 ori dupa operatia cezariana si in perioda de postpartum.

 

 

Comparativ cu nasterea pe cai naturale, mortalitatea si, in special, morbiditatea sunt de doua ori mai mari dupa nasterea prin operatie cezariana. Rata mortalitatii materne este de 6-22 de decese la 100 000 de nasteri cu feti vii. O treime pana la o jumatate din decesele materne care apar dupa nastere prin operatie cezariana sunt direct legate de interventia chirurgicala in sine. Cauzele majore ale mortalitatii si morbiditatii sunt legate de sechele ale infectiilor, boala tromboembolica, complicatii datorate anesteziei si interventiei chirurgicale”, Anca Popa, medic primar Obstetrica-Ginecologie, Centrul Medical Medsana.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!