Combinatia intre nuci, stafide si cascaval este foarte gustoasa si sanatoasa. In plus checul cu nuci, stafide si cascaval este genul de preparat pe care il poti face si manca pe indelete, in doua-trei zile, la gustari. Este satios si gogat in grasimi sanatoase. Femeile insarcinate au nevoie de cantitati crescute de acid folic, fier, calciu, grasimi omega-3 si fibre, care joaca un rol important intr-o sarcina sanatoasa. Am ales retete care sa asigure, intr-o portie, cel putin 15% din valoarea zilnica recomandata din una sau mai multe din aceste substante nutritive.
In ceea ce priveste prepararea, se face foarte repede. Ingredientele sunt pentru opt portii. Ai nevoie de 50 de grame de stafide negre, 200 de grame de cascaval de buna calitate, gras si daca se poate bio, plus inca 100 de grame pentru ras, patru oua, trei linguri de lapte, 150 de grame de faina, o lingurita de praf de copt, trei linguri de ulei, 100 de grame de miez de nunca, sare, piper, cimbru uscat.
Incinge cuptorul si unge o tava de chec clasica cu unt si tapeteaz-o cu faina. Pune la inmuiat, intr-un bol, stafidele cu putina apa calda. Taie 200 de grame de cascaval in bucatele mici. Bate ouale, ca pentru omleta cu un praf de sare si laptele. Adauga faina si praful de copt. Amesteca bine si adauga 100 de grame de cascaval ras prin razatoare.
Pune si nucile tocate marunt, apoi stafidele bine scurse de apa. Potriveste de sare si piper. Poti adauga si putin cimbru uscat. Amesteca ultima data si rastoarna compozitia in tava. Coace checul circa 45 de minute. Este bun si rece si cald.
O portie mare (o felie groasa de chec) contine 150 de calorii, 17 g grasimi, 5 g carbohidrati, 9 g proteine, 3 g fibre. In plus contine vitamina A (80% din doza zilnica) si doze substantiale de grasimi sanatoase si vitamina D (20% din doza zilnica).