Nu putem nega că stresul a devenit o parte normală a vieții noastre și, din păcate, nici femeile gravide nu fac excepție. Iar partea și mai rea este stresul din perioada sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului, precum și IQ-ul acestuia, cauzând și multiple probleme de sănătate.
► Citește și Stresul in sarcina are impact asupra generatiilor viitoare
Iată ce efecte poate avea stresul asupra femeilor însărcinate:
Stresul poate cauza naștere prematură și crește riscul de a avea un copil cu greutate mică la naștere
Tot ceea ce își doresc viitoarele mămici este un copil sănătos, iar această dorință se poate transforma într-o presiune care cauzează stres. Paradoxal, cel mai important lucru pentru a avea un copil sănătos este să te relaxezi. Ann Borders, specialist obstretician la Spitalul Evanston, Illinois, susține că incapacitatea de a te lupta cu stresul poate cauza naștere prematură și crește riscul de a avea un copil cu greutate mică la naștere.
Stresul crește producția de Corticotropină (hormonul adrenocorticotrop sau ACTH), hormon care, în cazul femeilor însărcinate, influențează durata sarcinii, precum și maturizarea fătului. Cu cât e mai mare nivelul de ACTH, cu atât nașterea se va provoca mai devreme.
Iar aspectul surprinzător este că primul trimestru este cel mai important. Tindem să credem că, pentru a preveni nașterea prematură, este important să evităm stresul în ultima perioadă. În realitate, însă, lucrurile stau complet diferit. Nașterea prematură este strâns legată de nivelul mare de ACTH din primul trimestru de sarcină.
Stresul influențează IQ-ul copilului, precum și dezvoltarea creierului acestuia
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că un nivel ridicat de cortizol (hormonul stresului) afectează negativ IQ-ul copilului. În mod normal, placenta produce enzime care distrug cortizolul, dar bătălia devine inutilă dacă nivelul de cortizol este prea ridicat și persistă prea mult în organism.
Mai mult, printr-un studiu condus de specialiștii de la Universitatea Wayne State s-a ajuns la concluzia că stresul matern influențează conexiunile de la nivelul creierului, precum și organizarea sistemului neuronal funcțional, slăbindu-i eficiența.
Stresul mamei influențează somnul bebelușului
În mod surprinzător, starea mamei influențează nu doar dezvoltarea bebelușului, ci și somnul acestuia. Un studiu efectuat în 2007 a cocluzionat că stresul femeii, în perioada sarcinii, influențează somnul bebelușului. Oamenii de știință au studiat bebeluși de 6, 18 și 30 de luni, măsurând nu doar durata somnului acestora, ci și frecvența cu care se trezesc în timpul nopții. Astfel, s-a ajuns la concluzia că acei copii ale căror mame au experimentat anxietate în perioada sarcinii au avut probleme de somn între lunile 18 și 30. Iar explicația a fost pusă pe baza faptului că hormonul stresului, cortizolul, are capacitatea de a trece prin placenta mamei, afectând acea parte a creierului responsabilă cu ritmul circadian al copilului.
Stresul din timpul sarcinii poate cauza probleme de sănătate copilului
Un studiu efectuat în 2011 a concluzionat că stresul din timpul sarcinii își pune amprentă și asupra stării de sănătate a copilului. Rezultatele au arătat că există un risc mai mare de apariție a infecțiilor timpurii, precum și probleme mintale, în cazul copiilor are căror mame au fost stresate în perioada sarcinii. Mai mult, pot apărea probleme la nivelul ochilor, al urechilor, al sistemelor respirator, digestiv, muscular, circulator și al aparatului genito-urinar. Mai mult, există un risc mai mare de dezvolta alergii și astm, dar și de ADHD. Se pare că stresul mamei îi poate face mai rău fătului decât însăși nicotina.
Stresul din timpul nașterii influențează nivelul de stres al copilului.
Mamă gravidă stresată, copil stresat. Micuții se pot arăta stresați când sunt expuși la provocări simple, cum ar fi intrarea unui străin în cameră sau vederea unei mingi care se rotește în fața lor, precum și în fața ideii de a merge la grădiniță sau la școală.
Cum ne putem relaxa
După ce ai citit rândurile de mai sus, probabil îți dorești să te închizi în cameră și să practici yoga și meditații toată ziua și toată noaptea. Numai că toate aceste efecte nu apar în cazul stresului pe termen scurt. Specialiștii au analizat nivelul de cortizol din salivă și din lichidul amniotic al viitoare mame, după un eveniment stresant, și s-a remercat că a fost în limite normale.
Cu toate acestea, pentru liniștea noastră din perioada sarcinii, putem ține cont de câteva sfaturi:
- Să mâncăm sănătos (multe fructe și legume) și conștient, fără să ne gândim la alte probleme.
- Să facem sport – Perioada sarcinii nu presupune să te închizi în casă și să stai în pat. Este foarte sănătos să te plimbi, să mergi la sală pentru câteva exerciții de aerobic sau la înot. Exercițiile fizice cresc nivelul de hormonului fericirii, ajutându-te să uiți de stres.
- Meditații – Sunt perfecte pentru scăderea nivelului de anxietate, așa că... de ce nu?
- Notează-ți problemele pe hârtie – Această practică simplă scade intensitatea emoțiilor negative.
- Fă ceea ce îți place – Dacă ai un hobby, nu îl da uitării. Cu siguranță te va relaxa!
- Dormi mai mult – Somnul nu te va destresa, dar îți va furniza odihna de care tu și bebe aveți nevoie, pentru a fi sănătoși.
- Vorbește cu un psiholog – Dacă simți că nivelul de stres te depășește, consultă un specialist.
► Citește și Gestionarea stresului in timpul sarcinii