Sari la conținut

Cinci intrebari, cinci raspunsuri despre travaliu

Scurt si la obiect in cinci intrebari, cinci raspunsuri despre travaliu si nasterea naturala.

Cine decide modul in care voi naste? Pot sa aleg?

In principiu da, in fapt alegerile sunt oarecum limitate. Nici un medic care se respecta nu o sa accepta sa faca o cezariana daca nu este necesara. Sau da, dar in anumite conditiii. Poti insa sa alegi daca vei naste natural sau daca vei apela la anestezie epidurala. Tine cont ca nastere naturala inseamna absenta medicamentelor. Calmarea durerilor se face prin metode clasice (respiratie, masaj, hipnoterapie) Nasterea naturala inseamna evitarea epiziotomie, in care un medic taie zona dintre vagin si anus pentru a face loc copilului.
 



Care este rolul moasei?
In primul rand trebuie sa fie o persoana in care sa ai deplna incredere. In al doilea rand trebuie sa fie o persoana competatenta si bine pregatita care sa poate sesiza din timp daca ceva nu este in regula. Moasa trebuie sa stea cu tine permanent in timpul travaliului, sa te sustina psihic si fizic. O moasa buna face cat doi medici.

Este utila prezenta partenerului de viata in timpul travaliului si al nasterii?

Depinde de mai multi factori. Pe de o parte conteaza cat de rezistent este. In al doilea rand iti este cu adevarat de ajutor daca este pregatit. In timpul travaliului iti este de real folos, dar trebuie sa dovedesti la randul tau un minim control si sa nu-l invinovatesti pentru chinurile prin care treci. In momentul expulziei prezenta partenerului nu ste insa obligatorie. Desi daca il crezi in stare sa asiste o poate face.

Cum este dupa nastere?

In orele de dupa nastere probabil ca ai parte de cele mai euforice momente din viata ta. Endofilele sunt la nivelul maxim, esti calma, fericita, uiti toate durerile, toate angoasele, tot stresul. Este o senzatie de multumire si liniste deplina. Profita!

Sunt lucruri care ma pot lua prin surprindere in timpul travaliului si al nasterii?

Da! Fazele travaliului pot avea momente dureroase. Trebuie sa accepti si sa te pregatesti pentru faptul ca toate cele prin care vei trece in cursul nasteri nu sunt doar momente placute si dulci. Unele sunt dureroase, stanjenitoare, neplacute. Ia in calcul toate acestea si fii pregatita sufleteste. In plus, repeta-ti faptul ca toate cele prin care treci tu - oricat ar fi de neplacute sau stanjenitoare, sunt  situatii absolut normale, prin care au trecut toate femeile care au adus pe lume copii, inaintea ta.

Toata colectia cinci intrebari/cinci raspunsuri

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!