Sari la conținut

Cinci tipuri de burtici în sarcină și grijile aferente (dar inutile)

Indiferent de burtica purtată – bebelușul tău va fi bine!
Deși sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei, nu iartă de griji pe nicio viitoare mamă. Iar forma burticii reprezintă una dintre curiozitățile care nu de puține ori se transformă în panică.
Ai burta prea mare, prea mică, prea țuguiată sau prea rotundă? Dacă răspunsul tău este da, al nostru este nu: nu există burtici PREA, ci doar burtici care poartă miracole.
Dar haideți să detaliem:

Burtica Mică –  Vaaai, ce burtă mică ai! Sigur a crescut bebele bine? Ai mâncat de ajuns! Don’t say it again! Burtica este așa cum trebuie să fie! Dacă medicul mi-a zis că bebele e bine, burtica mea e perfectă!
Dacă, totuși, ne încadrezi în grupul graviduțelor cu burta mică, înseamnă că mușchii abdomniali sunt îndeajuns de puternici încât să țină bine micuțul și să nu le arate tuturor ce minune se ascunde acolo! Mai mult, e posibil să fie de vină și înălțimea ta: dacă ești înaltă, e posibil ca burtica ta să pară mică, deși este egală cu burtica unei femei mai mică de înălțime, dar a cărei burtică pare bine crescută. Deci, blame it on genes!
Singura problemă potențială asociată cu burtica mică este  oligohidramnios sau oligoamnios, ce se caracterizează printr-o cantitate insuficientă de lichid amniotic în raport cu stadiul de evoluție al sarcinii. Oligoamniosul apare mai frecvent în a doua parte a sarcinii. În ultimul trimestru de sarcină, cauza principală a oligoamniosului este ruperea membranelor. O altă cauză este lipsa unei funcționări adecvate a placentei. Prezența oligoamniosului impune evaluarea amănunțită a fătului și monitorizarea creșterii fetale. Dar, dacă medicul nu confirmă, nu este cazul să ne facem griji!

Burtica... mare - E posibil ca burtica ta să pară un pic mai mare decât trebuie fie din cauza modului în care bebelușul e poziționat în uter, fie pentru că așa e contrucția ta. Mai mult, burtica de gravidă a unei femei mici de înălțime poate părea destul de mărișoară.
De asemenea, dacă ești deja la cea de-a doua sarcină, e posibil să fi obervat că burtica e mai mare decât la anterioara sarcină, în aceeași perioadă. Motivul? Mușchii burticii au mai trecut o dată prin asta, s-au mai extins anterior, iar acum au rezistat mult mai puțin și s-au relaxat mai din timp, cedând presiunii uterului de a se extinde.
În cazuri foarte rare, burtica mare este semn al polihidramiosei, afecțiune ce reprezintă o acumulare în exces a lichidului amniotic. Cele mai multe cazuri de polihidramnios sunt ușoare și se datorează creșterii graduale a cantității de lichid amniotic în cel de-al doilea trimestru de sarcină și frecvent există puține – sau deloc-simptome. Polihidramniosul sever determină dificulate în respirație, naștere prematură sau alte semne sau simptome.

Burtica sus – Dacă burtica ta e sus, înseamnă că te-ai obișnuit deja să auzi că parcă ai înghițit o minge de baschet.
Știm cu toții că nu e așa, și mai știm că nu e nimic anormal în a avea o astfel de burtică. Mulți bebeluși se atașează așa în uter, mai ales în primele două trimestre. Dar sunt și cazuri în care burtica rămâne așa pe toată perioada sarcinii – mai ales în cazul femeilor care au mușchii abdominali foarte tonifiați.
Și, încă ceva: mitul că burtica ascuțită e semn că ascunde un băiat e… doar un mit! Sau, cel puțin, așa spune știința. Voi știți altceva?

Burtică joasă – Burtica joasă poate fi puțin inconfortabilă, dar vestea bună este că ea apare, de regulă, tocmai la începutul celui de-al treilea trimestru. Cauza? Ligamentele și mușchii abdominali se slăbesc și… lasă bebelușul să se așeze cum și unde vrea el. Iar gravitația îi e bună prietena.
Cea mai mare problemă la burtica joasă este aceea că pune presiune pe partea inferioar a spatelui. Fă exerciții și.. masaj.
Mai mult, dacă te-ai apropiat de săptămâna 37 și burtica s-a lăsat brusc, dă fuga (încet, totuși) la medic. S-ar putea va bebe să fie mai aproape decât crezi.

Burtica lată – Burtica lată arată că bebele s-a poziționat cumva pe linia transversală a abdomenului și nu de sus în jos. De obicei nu reprezintă o problemă decât dacă te-ai apropiat de momentul nașterii și el nu s-a lăsat cu capușorul în jos. Caz în care oricum nu e capăt de lume: doar că se recurge la cezariană!
Burtica lată apare și în cazul în care mămica are puțin mai multe kilograme decât este recomandat.

Citește și Cât este nomal să te îngrași în timpul sarcinii. TABEL în funcție de greutatea înițială

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!