Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie (ACOG ) a facut o lista cu mineralele esentiale in cursul sarcinii si cu cele cinci vitamine de care depinde evolutia in parametri normali ai sarcinii.
Vitamina C intervine in mai multe procese metabolice, fiind esentiala in cursul sarcinii atat mamei cat si fatului. Rolul estential este acela de a stimula absorbria calciului si a fierului, minerale esentiale in timpul sarcinii de care este nevoie constant, in cantitati crescute. In plus vitamin C sustine sistemul imunitar matern, suprasolicitat in cursul sarcinii, dar previne si toate complicatiile legate de sanatatea tesuturilor moi (articulatii, ginie, piele). Doza necesara este de cel putin 85 de miligrame, din surse naturale, dar se poate creste pana la un gram in anumite conditii. Cele mai bune surse de vitamina C sunt citricele, rosiile, mere, varza, broccoli, sparanghelul, ardeii si capsunile.
Vitamina A previne nasterea prematura, leziunile oculare si afectiunile pielii. Dar, prea multa vitamina A poate provoca malformatii congenitale. Un detaliu esential face diferenta. Vitamina A care poate aduce complicatii este cea de sinteza, din suplimentele nutritive, in tip ce vitamina A din surse naturale nu produce nici un fel de probleme, cu o singura exceptie - ficatul. Este recomandat ca femeile insarcinate sa nu manance decat o data pe saptamana ficat (de pui sau porc).
Aportul zilnic recomandat este de 770 micrograme. Vitaminele prenatale contin de regula undeva intre 500 si 600 de micrograme. Vitamina A se gaseste in legume cu frunze verzi, ardeiul rosu, cereale integrale, caise si mango.
Vitamina B6. Piridoxina sau vitamina B6, ajuta la formarea celulelor rosii din sange si la controlul greturilor matinale. In timpul sarcinii, ai nevoie de 1,9 miligrame pe zi, pe care le poti avea din carne de pui, carne de vita, banane, ficat, germeni de grau, rosii, morcovi si soia.
Vitamina B12. Aceasta vitamina se gaseste doar in alimente de origine animala. In cursul sarcinii ai nevoie de 2,6 micrograme pe zi care se gasesc in carne de peste, oua, produse lactate. Vegetarienii pot obtine vitamina B12 din suplimente nutritive. Vitamina este esentiala pentru formarea celulelor rosii din sange si a celulelor nervoase. Deficitul produce grave suferinte fatului.
Acidul folic. Acest nutrient este esential in cursul sarcinii, dar si in perioada prenatala si ajuta la prevenirea defectelor de tub neural. Doza recomandata in primele luni de sarcina este de 600 micrograme pe zi. Femeile aflate in perioada fertila le este recomandat sa ia constant suplimente de acid folic. Avocado, mazarea, spanacul, legume cu frunze verzi, sucul de portocale, suc de grapefruit sunt cele mai bune surse naturale de acid folic.