Sari la conținut

Citomegalovirusul in sarcina

Analiza pentru citomegalovirusul este una standard care se face in fiecare sarcina, cat mai curand posibil. Ea este o analiza de sange si iti arata daca ai sau ai avut acest virus in trecut. Este o analiza foarte importanta intrucat poate afecta major dezvoltarea bebelusului.

 

Ce este citomegalovirusul

Citomegalovirusul este un virus similar cu cel care produce herpesul sau varicela. El nu este periculos si se poate adesea intampla sa ai acest virus si sa nu stii. Singura situatie periculoasa este cea in care virusul este activ in timpul sarcinii. Daca ai facut acest virus in timpul vietii el ramane latent in organism si existenta sa va iesi la testele de sange.

Acest virus se transmite prin contact sexual, saliva, urina, prin transfuzii de sange sau poate sa fie vorba despre o reactivare a virusului aflat deja in organism. Femeile gravide sunt de 6 ori mai susceptibile sa ia virusul decat restul populatiei. Faptul ca ai avut infectia in trecut nu iti transmite imunitate totala impotriva ei in prezent.

 

Simptome pentru citomegalovirus

Nu exista simptome specifice pentru prezenta activa a acestui virus in organism. Uneori se manifesta prin febra. El poate fi detectat cu siguranta numai prin teste de sange.

Cum interpretezi rezultatele pentru CMV IgG si CVM IgM de la teste. Atunci cand ambele valori sunt negative inseamna ca persoana in cauza nu a luat niciodata visurul. Daca CMV IgG este pozitiv si CVM IgM negativ, atunci virusul a existat in corpul persoanei insa acum nu este activ si se considera ca nu exista un risc pentru sarcina. CVM IgM pozitiv inseamna ca infectia este activa in prezent. Testele trebuie sa fie repetate, pentru o mai buna acuratete.

Tratament pentru citomegalovirus

In prezent nu exista un vaccin pe care l-ai putea face impotriva acestui virus inaintea sarcinii. Din aceasta cauza existenta sa este monitorizata constant pe parcursul sarcinii. Perioada de contaminare poate sa fie de cateva luni, dar poate dura si toata viata. O parte din populatie poate elimina citomegalovirusul din organism prin urina sau saliva. 

 

Citomegalovirus in sarcina

Daca rezultatele pentru CMV IgG si CVM IgM sunt pozitive atunci se incearca determinarea momentului in care virusul a devenit activ. Este foarte important daca virusul a fost luat pentru prima oara in timpul sarcinii sau el exista de mai mult timp in organism. Daca a fost luat prima oara in sarcina atunci sansele ca fatul sa fie afectat sunt mari, de 50%, putand duce la surditate, microencefalie. Daca este vorba despre o infectie recurenta, atunci riscurile scad mult, marea majoritate a copiilor nascandu-se fara probleme. 

Pentru a determina daca este vorba sau nu de o infectie recurenta se face testul de aviditate anticorpi IgG. Problema este ca acest test iti poate spune doar daca infectia a fost luata sau nu in ultimele 3 luni. Insa, daca sarcina este mai mare de 3 luni de zile nu iti mai poate garanta ca nu ai facut o infectie primara in timpul sarcinii.

Urmatorul pas pe care il poti face este sa faci o amniocenteza, care iti poate spune daca fatul a fost sau nu afectat. In functie de rezultat este posibil sa ti se recomande un avort terapeutic.

Se recomanda in perioada sarcinii o foarte buna igiena - sa te speli des pe maini, sa nu bei dupa altcineva sau sa folosesti tacamurile unei ale persoane.

Citomegalovirus si bebelusul

15% din bebelusii infectati cu virusul citomegalovirus in timpul vietii intrauterine au manifestari vizibile inca de la nastere: microcefalie, calcificari intracraniene, corioretinita, icter, hepatosplenomegalie, purpura. 

15% dintre bebelusii fata simptome, care au fost insa infectati, prezinta sechele neurologice mai tarziu, pana la varsta de 4 ani.

Infectia se poate produce insa si dupa nastere. Daca mama este infectata atunci ea poate transmite bebelusului atat prin laptele matern, cat si prin saliva. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!