Trebuie spus ca apetitul crescut, in mod normal al femeilor insarcinate si un anume dezechilibru hormonal cauzat de sarcina poate duce la o crestere a colesterolului. Femeile insarcinate trebuie sa stie ca un auto-control fata de cantitatea de grasimi consumate si mentinerea unui bun echilibru intre cele sanatoase si cele care favorizeaza cresterea colestrolului rau, este esentiala.
Cele mai multe dintre femeile insarcinate au un nivel crescut al colestrolului in ultima perioada a sarcini. Fenomenul este normal, pentru ca aceste grasimi vor sustine alimentarea copilului dupa nastre, urmand a fi trasferate in laptele matern. Oricum valoarea colestrolului din sangele femeii insarcinate este una din investigatiile obligatorii, in sarcina.
Colesterolul este esential pentru ca doar in prezenta acestuia se poate sintetiza vitamina D si secreta hormonii care sustin sarcina. Mai mult decat atat, acesti hormoni sunt programati sa declanseze acele pofte alimentare ale femeilor gravide care le fac pe acestea sa manance mai multe dulciuri si mai multi carbohidrati.
O crestere necontrolata a colestrolului, in perioada de sarcina este unul din factorii care pot declansa diabetul de sarcina.
Exista indicii care arata ca un nivel prea reduc al colesterolului este un indiciu care arata un risc crescut de nastere prematura. Un nivel al grasimilor sub 1.60 g / l este considerat risc de nastere prematura.
Concluzia este ca nivelul colestrolului trebuie mentinut intr-un nivel de echilibru. Ce poti face pentru aceasta? Este esential sa reduci consumul de grasimi saturate de origine animala (unt, carne grasa, mezeluri, branza grasa, preparate industriale), dar si zaharuri rafinate. In locul acestora consuma grasimi vegetale cu uleiuri de masline presat la rece, mananca multe fibre si antioxidanti, care regleaza metabolismul grasimilor, fructe, legume, cereale nerafinate si leguminoase.
Laptele si branza de vaci, in varianate integrale sunt ideale, pentru ca aduc un aport benefic de grasimi. Nu uita de linte, fasole uscata, mazare galbene sunt surse excelente de proteine, fibre si micronutrienti. Alege carnea alba in locul celei rosii si consuma constant alimente bogate in omega 3 (somon, hering, macrou, ansoa, sardine) si uleiuri de rapita si nuci.
Pentru siguranta ta si a viitorului tau copil trebuie sa faci cel putin trei teste de sange, pe parcursul sarcinii, care sa verifice valoarea colesterolului din sange, pentru a putea sa-ti adaptezi dieta la valoarea reala a acestuia.
O dieta sanatoasa, pentru un copil sanatos
Mai trebuie spus ca numarul kilogramelor pe care le acumuleaza o femeie in timpul sarcinii nu este un indicator veridic pentru a aprecia, in absenta testelor de laborator, valoarea colestrolului. Cu alte cuvinte o femeie care a acumulat multe kilograme in timpul sarcinii, nu inseamna, in mod obligatoriu ca are o valoare crescuta a colesterolului. Si reciproca este valabila.