Anestezia epidurala este cea mai frecvent intalnita metoda de combatere a durerilor din timpul travaliului si nasterii. Statistic vorbind mai mult de jumatate din femeile insarcinate folosesc anestezia epidurala in timpul travaliului.
Anestezia epidurala blocheaza durerea in anumite zone ale corpului prin blocarea impulsurilor nervoase provenite din segmentele inferioare ale coloanei vertebrale. Anestezia epidurala este una din solutiile cel mai putin daunatoare pentru fat si mama, desi implica o serie de complicatii si necesita o suma de precautii de care si medicul obstretician si femeia insarcinata trebuie sa tina seama.
Iata care sunt principalele complicatii si dezavantaje ale anesteziei epidurale
► Anestezia epidurala poate determina scaderea brusca a tensiunii arteriale. Din acest motiv tensiunea arteriala va fi monitorizata pentru a se confirma ca mama si copil beneficiaza de un flux sangvin adecvat. Femeile cu probleme cardiace si variatii de tensiune in cursul sarcinii sunt atent monitorizate daca apeleaza la anestezia epidurala.
► Imediat dupa anestezie sau uletrior sunt posibile dureri severe de cap. Cu toate acestea statistic vorbind acest efect secundar apare rar.
► In cursul travaliului, dupa aplicarea anesteziei epidurale frecventa cardiaca fetala trebuie atent monitorizata.
► Anestezia epidurala poate opri din evoluite procesul de dilatare al colului uterin, astfel ca momentul in care se face anestezia este stabilit de medic, in functie de gradul de dilatare al colului uterin. Epidurala poate incetini travaliul si poate slabi forta contractilor uterine. In plus controlul volunatar este mult diminuat.
► Pot sa apara efecte adverse: frisoane, dureri de spate, durere atunci cand este introdus acul, greata sau dificultati la urinare.
► In cazul anesteziei epidurale pot fi necesare si alte interventii suplimentare in timpul nasterii utilizarea de oxitocina (pitocin), a forcepsului, a vacuum extractorului sau, in anumite situatii speciale se poate interveni de urgenta prin cezariana.
► Efectele anesteziei epidurale se prelungesc dupa nastere, astfel ca nu-ti vei putea misca picioarele si nu vei putea controla sfincterele anal si uretral.
In ceea ce il priveste pe copil, rar acesta poate avea dificultati de inghitire, ca efect al anestezicului. Fenomenul este reversibil, dispare in cateva ore, dar din aceasta cauza copilul nu poate fi alaptat imediat dupa nastere.
In cazuri si mai rare copilul poate avea, dupa nastere dificultati respiratorii, tulburari ale ritmului cardiac si un deficit de oxigenare cerebrala.
Afla mai multe despre anestezia epidurala aici si aici