Nasterea naturala merge uns in marea majoritate a cazurilor, fara complicatii. Organismul femeii a perfectionat atat de bine intreg procesul, incat totul este bine coordonat, programat si controlat de hormonii de sarcina care isi fac treaba fara greseala.
Exista insa si cateva situatii in care lucrurile se pot complica. Iata care sunt cele mai frecvente complicatii ale nasterii naturale (vaginale).
Placenta abruptio. Problema este unul din efectele secundare ale preeclampsiei in timpul sarcinii si este consecinta tensiunii arteriale prea mari in cursul sarcinii. Placenta se desprinde de uter si poate determina complicatii care sa afecteze fatul care este privat de nutrieni si mai ales de oxigen sau pentru mama care are un risc major de a face emboli (formarea de cheaguri venoase). In astfel de situatii nasterea vaginala este intrerupta si se intervine chirurgical prin operatie de cezariana.
Hemoragia postpartum este una din cele mai frecvente complicatii ale nasterilor vaginale. Se poate vorbi despre hemoragie masiva doar daca femeia pierde mai mult de un litru de sange dupa nasterea vaginala. Oricum organismul femeii are o masura de siguranta pentru aceasta situatie, prin cresterea fiziologica a volumului sangvin in cursul sarcinii. Hemoragia uterina necesita insa interventie de urgenta.
Placenta accreta este denumirea medicala pentru o placenta care este atasata ferm si anormal de adanc in peretele uterului. Apare la femeile cu cezariana in antecedente. Placenta nu se poate elimina natural si apare astfel riscul de infectii si hemoragie. Daca placenta nu este eliminata in 30-45 de minute dupa nasterea vaginala medicul intervine. Solutia extrema este histerectomia.
Ruptura uterina este o urgenta obstreticala serioasa care necesita interventie de urgenta. Poate sa apara in ultima perioada a sarcinii sau in cursul travaliului. Este una dintre cele mai grave complicatii ale sarcinii si impune interventia chirurgicala de urgenta.
Prolapsul uterin este o complicatie asociata nasterii uterine, mai ales dupa un travaliu foarte lung. Expulzia placentei atrage dupa sine intoarcerea pe dos a uterului ca degetul de la o manusa si expunerea sa vaginala. De regula medicul intervine printr-o manevra tipica, iar problema se rezolva fara alte consecinte.
Pe lista de complicatii dupa naterea vaginala se numara si infectiile, anemia, prolapsul vaginal, prolapusul anal, luxatii de sold si leziuni ale regiunii perianale.
Articole relationate
Trucuri pentru a obține cea mai bună cafea dintr-un espressor de capsule
În lumea modernă, în care timpul este o resursă prețioasă, espressoarele cu capsule au câștigat popularitate datorită vitezei și ușurinței de utilizare....
Cum să creezi un spațiu de gătit eficient pentru o familie numeroasă
Când locuiești într-o casă cu o familie numeroasă, provocările zilnice nu sunt puține, iar spațiul de gătit devine rapid o arie esențială a casei. O bucătărie...
Elena, fosta soție a lui CRBL - despre divorț. Prin ce a trecut fiica lor: „au fost multe lovituri într-un timp foarte scurt”
Elena Vâșcu, fosta soție a lui CRBL, de care a divorțat în urmă cu 6 luni, a fost invitată la podcastul lui Damian Drăghici, unde a făcut dezvăluiri cu privire la...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu