În perioada sarcinii, trebuie să acordăm atenție deosebită tuturor alimentelor consumate: de la sucuri, la cafele și la mâncăruri crude, picante sau neobișnuit de condimentate – toate ar trebui să ne ridice un semn de întrebare și să fie verificate de două ori, înainte de a le da voie să pătrundă în burtică și să ajungă la bebe.
În ceea ce privește condimentele, trebuie să știm că nu toate sunt nesigure. În timp ce, într-adevăr, unele sunt de-a dreptul interzise, altele chiar aduc beneficii nu doar mămicii, ci și puiului.
Iată o clasificare a condimentelor, în funcție de beneficiile aduse sarcinii:
Condimente permise în sarcină:
Turmeric – Deși unele condimentel sunt interzise în sarcină, turmericul nu este unul dintre ele, dacă este oferit într-o calitate limitată. Recunoscut pentru proprietățile sale de eliberare a durerilor, turmericul este un detoxifiant natual, care protejează ficatul de distrugerilor provocate de alcool, chimicale și alte produse farmaceutice. Mai mult, turmericul reduce stresul oxidativ. Atenție, însă, limita recomandată este de 8 mg/zi.
Ghimbir - Între 50% şi 90% dintre femeile însărcinate se confruntă cu greţuri matinale, mai ales în primul trimestru de sarcină. Acest simptom poate duce, la rândul său, la reducerea sau, din contra, la creşterea apetitului, ceea ce poate avea repercusiuni asupra greutăţii gravidei, dar şi asupra sănătăţii fătului. Din fericire, ghimbir poate ameliora aceste stări neplăcute, la fel şi vitamina B6.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Food Properties, gravidele care consumă ceai de ghimbir au un risc mult mai redus de avort spontan şi greţuri matinale. Acest efect se datorează acţiunii gingerolului din ghimbir, o substanţă care are efecte similare antiemeticelor la nivelul tractului digestiv, favorizând astfel peristaltismul intestinal şi procesul de digestie. Prin urmare, balonarea, constipaţia şi crampele abdominale sunt ţinute la distanţă.
Piper negru – Piperul negru este bogat în crom – substanță recomandată grevidelor. Deficitul de crom poate determina creșterea nivelului de zahăr din sânge, dar și a colesterolului – fapte ce se pot traduce prin diabet sau boli ale inimii.
Cardamom – În medicină tradițională, cardamomul este folosit asemănător scorțișoarei, ca un remediu general în problemele digestive, mai ales când este vorba de gaze. Dar, spre deosebire de scorțișoară, cardamomul este sigur de folosit în sarcină și poate fi un minunat remediu și în cazul grețurilor.
Arpagic – Arpagicul este o sursă naturală și bogată de acid folic – esențial pentru dezvoltarea creierului bebelușului, diviziunea celulară și sinteza de ADN.
Condimente interzise în sarcină:
Usturoi – Deși pentru femeile gravide, usturoiul poate fi bun la îmbunătățirea circulației sanguine, la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de colesterol, din cauza potențialelor efecte anticoagulante, usturoiul poate provoca sângerări necontrolate în timpul unei intervenții chirurgicale sau la naștere, avertizează cercetătorii de la Universitatea din Maryland Medical Center. NU trebuie să iei usturoi înainte, în timpul sau după travaliu și naștere sau cezariană. Usturoiul poate, de asemenea, interacționa negativ cu anumite medicamente, cum ar fi anumite anticoagulante sau cu insulină. Usturoiul ar putea crește eliberarea de insulină și niveluri mai mici de zahăr din sânge, și poate reduce absorbția de iod, care ar putea duce la hipotiroidism, avertizează Clinică Mayo.
Menta – Menta relaxează uterul, fapt ce poate cauza avort spontan. Mai mult, uleiul esențial de mentă administrat în timpul sarcinii favorizează apariția menstruației