Sari la conținut

Consecintele avortului

Nu toate persoanele care au relatii sexuale vor sa aiba copii, daca nu se folosesc metode contraceptive, femeia risca sa ramana gravida si sa recurga la avort.

Desi rata avortului a scazut in Romania in ultimii ani, ea continua sa fie extrem de ridicata, peste 36% din sarcini terminandu-se cu un avort. Suntem printre primele 10 tari din lume din acest punct de vedere. (de aici)

In acest articol vom prezenta posibilele consecinte, atat fizice cat si psihice ale avortului.

 

Consecinte fizice

  • Poate provoca dereglarea glandelor endocrine a femeii, schimbarea patologica a ciclului menstrual (menstruatii neregulate, abundente, dureroase)
  • Poate duce la inflamarea organelor genitale pelviene (endometrita, anexita)
  • Poate micsora sensebilitatea actului sexual
  • Este un factor major de risc al sterelitati si al nasterilor inainte de termen

 

 

Consecinte psihice

Nu toate femeile reactioneaza similar dupa intreruperea voluntara a unei sarcini. Unele dintre ele au un sentiment de usurare, altele simt regret, rusine, furie sau, in forme grave, depresie. Aceste reactii sunt direct influentate de ceea ce cred femeile despre fetus - il considera o persoana doar dupa nastere sau inca de la conceptie.

Posibilitatea de a resimti negativ avortul creste daca  - femeia simte ca nu are suportul celor din jur, sarcina a fost intrerupta datorita unor probleme medicale, sarcina a fost intrerupta tarziu, sarcina a fost intrerupta la presiunea celor din jur, exista convingeri morale sau religioase puternice. 

Pentru a nu inrautati starea evita sa te izolezi si evita persoanele care tin neaparat sa iti spuna cum cred ei ca ar fi fost mai bine sa procedezi. Este viata ta si tu traiesti cu consecintele alegerilor tale, nu ei.

 

Consecinte imediate

In primele zile este posibil sa treci prin stari de greata, voma, sa sangerezi, sa ai diaree, sa te doara abdomenul. Este necesar sa iti consulti medicul ginecolog daca: durerile abdominale si de spate sunt foarte mari, sangerarile sunt mai abundente decat cele de menstruatie, ai febra mare sau inca mai simti simtomele de sarcina.

 

Mai multe despre ingrijirea dupa un avort poti afla de aici

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Mironescuirina

    primul avort a vort sarcina molara.
    al doilea a fost sarcina oprita in evolutie.
    ce se va intampla mai departe,cat voi mai avea probleme.... la infinit???am 27 de ani....

  • Deea17

    Buna.am 17 ani si am ramas insarcinata..sunt in prima luna.mi-e foarte frica dar am decis ca e mai bine sa fac avort.Exista riscule sa nu mai pot face copii?sau mi se poate intampla ceva in timpul avortului?

  • Denisa 17

    iubire nu are ce ti se intampla o sa fie putin dureros dar ai sa uity ai grija ce doctor ity alegi si fao cat mai repede daca nu ai facuto pana acum suces si te pupic

  • Cryna moussa

    am 19 ani si acum 6 luni am facut un avotsad am fost si inca sunt distrusa psihic ,am slabit foarte tare si am avut dureri groaznice de am lesinat de 2 orisadacum iar cred ca sunt insarcinata,dar mai mult cu voia mea si cu parerea de rau pt celalalt bebe,dar nu mai fac avort. regret toata viata de ceea ce am facutsadpastrati copilul,este un dar de la Dumnezeu ,nu-l refuzati!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!