Sari la conținut

Consumul de vitamina D, în timpul sarcinii, reduce riscul de astm al bebelușului, conform unui nou studiu

Un studiu a constatat că suplimentarea cu vitamina D, în timpul sarcinii, reduce ratele de astm bronșic și respirație șuierătoare la copii, comparativ cu consumul de vitamine prenatale standard.

„Deficitul de vitamina D este foarte des întâlnit, în special la femeile însărcinate care nu iau suplimente”, a spus primul autor al studiului, Scott T Weiss, director asociat al Diviziei Channing de Medicină de Rețea de la Spitalul de Femei Brigham și profesor la Harvard Medical School.

El precizează: „Pe baza constatărilor noastre, am recomanda tuturor femeilor însărcinate să ia în considerare un aport zilnic de cel puțin 4400 UI de vitamina D3, pe tot parcursul sarcinii, începând cu momentul concepției”.

Vitamina D este un nutrient provenit din expunerea la soare, dietă sau suplimente. Ea este considerată esențială pentru sănătatea oaselor, dar are și un rol în bolile autoimune. Revizuirea leagă deficiența de vitamina D de astmul și respirația șuierătoare din copilărie, o cauză majoră a bolii la copiii mici. Aproximativ 40% dintre copii raportează respirație șuierătoare zilnică la vârsta de trei ani. Până la vârsta de 6 ani, 20% dintre ei sunt diagnosticați cu astm.

Femeile însărcinate cu antecedente familiale de alergie sau astm bronșic s-au înscris în studiu între săptămânile 10 și 18 de sarcină. Jumătate dintre femei au primit o doză de 4400 UI de vitamina D în plus față de cele 400 UI de vitamina D din vitaminele prenatale. Cealaltă jumătate a primit placebo alături de vitaminele lor prenatale.

Constatările studiului la vârsta de trei ani, publicate în JAMA în 2016, au arătat o reducere cu 20% a astmului bronșic în grupul de tratament. Rezultatele au fost și mai puțin semnificative la vârsta de șase ani, publicate în 2020.

 „Când se ajustează nivelurile inițiale de vitamina D, vedem exact efectul în studiile observaționale – o reducere cu 50% a astmului și a respirației șuierătoare”, a spus Weiss.

El a adăugat: „Astfel de studii ne-ar putea aprofunda înțelegerea impactului potențial al vitaminei D asupra rezultatelor sarcinii și asupra astmului la începutul vieții”.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!