Dacă senzația pe care o ai când faci contact piele pe piele cu bebelușul tău ar putea fi îmbuteliată și vândută, întreaga lume ar putea fi un loc mai bun.
Potrivit unui studiu publicat în revista Pediatrics, mămicile care practicau contactul piele pe piele cu copiii lor prematuri, cei mici au devenit elevi foarte buni la școală, având IQ-uri mari și rezultate comportamentale minunate – chiar și 20 de ani mai târziu.
► Citește și: Când naști un prematur și îl vizitezi 10 minute pe zi
Cercetătorii au urmărit 441 de tineri ce au participat la un studiu care arată legătura mamă-copil încă de la naștere. Cercetătorii au descoperit că tinerii ai căror părinților au practicat contactul piele pe piele aveau „absenteism școlar redus și erau lipsiți de agresivitate”.
Neuroimagistica a arătat, de asemenea, tinerilor care au beneficiat de contactul piele pe piele că atunci când erau bebeluși, aveau zone mai mari de materie cenușie în creierul lor, ceea ce favorizează procesarea.
► Citește și: S-a născut cât un baton de ciocolată, iar acum a fost externată. Povestea micuței Manushi, născută prematur
Beneficiile nu s-au văzut doar în rândul copiilor, ci și în rândul părinților. Mamele care au făcut contact piele pe piele cu bebelușul au fost, de asemenea, mai protectoare în comparație cu mămicile care nu au făcut acest lucru. Cercetătorii sugerează că acest tip de contact pare să motiveze familiile să devină mai orientate către copii.
Cercetătorii pledează pentru mai multe oportunități pe care le au mamele care practică contactul piele pe piele.
"Acest studiu indică faptul că acastă apropiere dintre mamă și copil a avut efecte sociale comportamentale semnificative și de lungă durată, chiar și la 20 de ani de la intervenție. Credem că rezultatele ar fi și mai semnificative dacă contactul piele pe piele a fost introdus imediat după ce sugarul ar putea tolera acest lucru. Aceste cunoștințe trebuie utilizate pentru a extinde contactul piele pe piele la toți bebelușii născuți prematur în fiecare an și nu numai. Credem cu tărie că aceasta este o intervenție puternică, eficientă, bazată pe știință, care trebuie folosită cu fiecare nou-născut."
► Citește și: Soțului meu, care a dat viață odată cu mine
Deși studiul s-a concentrat pe dezvoltarea bebelușilor născuți prematur, contactul piele pe piele poate fi practică cu orice bebeluș.
Mămica trebuie să-și facă timp în fiecare zi pentru a se odihni împreună cu bebelușul și de a-l ține strâns la piept.