Principiul de baza pentru alimentatia unei femei insarcinate este diversitatea. In aceasta idee se inscrie si consumul de cereale si, mai ales, al celor integrale.
Cerealele reprezinta principala sursa de fibre, dar si o cale prin care se completeaza necesarul de proteine, glucide si carbohidrati. Cerealele sunt totodata si o buna sursa de vitamine din grupul B. Valorea calorica a cerealelor este importanta pentru ca - aproape fara exceptie, toate au multe calorii.
Cum le alegi pe cele mai bune?
Nu valoarea calorica este criteriul care face diferenta, ci cantitatea de nutrienti. De exemplu painea de secara este de preferat celei albe, iar fulgii de ovaz, biscuitilor.
In ceea ce priveste bauturile, esential este ca numarul glucidelor sa fie cat mai mic.
In cazul dulciurilor conteaza echilibrul intre valoarea calorica si compozitia de nutrienti. Mierea o sa fie prefarata zaharului, iar halvaua, altor zaharicale.
Produse derivate din cereale | ||||
Alimentul (100g) | Proteine | Lipide | Glucide | Calorii |
Paine alba | 7.5 | 0.4 | 52.0 | 247 |
Paine intermediara | 7.5 | 0.7 | 48.0 | 234 |
Paine neagra | 8.4 | 1.2 | 48.0 | 242 |
Paine de secara | 12.4 | 1.7 | 67.7 | 344 |
Paine Graham | 9.1 | 1.0 | 51.0 | 256 |
Cornuri. chifle simple | 8.2 | 0.4 | 57.1 | 278 |
Cornuri. chifle cu material | 8.2 | 4.4 | 61.6 | 327 |
Faina de grau extractie 75% | 11.8 | 1.4 | 72.0 | 336 |
Faina de grau extractie 85% | 11.0 | 1.4 | 71.0 | 349 |
Faina de secara | 8.9 | 1.2 | 74.6 | 353 |
Faina de porumb | 9.6 | 1.7 | 72.1 | 351 |
Arpacas de orz | 9.5 | 1.5 | 72.0 | 343 |
Orez decorticat | 8.1 | 1.2 | 75.5 | 354 |
Gris | 9.4 | 0.9 | 75.9 | 358 |
Fulgi de ovaz | 13.6 | 6.3 | 63.3 | 374 |
Paste fainoase obisnuite | 10.9 | 0.6 | 75.6 | 360 |
Paste fainoase cu ou | 10.2 | 2.2 | 79.1 | 386 |
Biscuiti | 8.2 | 9.5 | 74.0 | 425 |
Produse zaharoase | ||||
Alimentul (100g) | Proteine | Lipide | Glucide | Calorii |
Zahar | 0 | 0 | 100.0 | 410 |
Glucoza | 0 | 0 | 78.0 | 320 |
Miere de albine | 0.5 | 0.2 | 81.0 | 336 |
Amidon | 0 | 0 | 83.0 | 340 |
Caramele cu lapte | 1.2 | 6.4 | 83.1 | 405 |
Carmele cu fructe | 0 | 0 | 96.0 | 394 |
Caramele cu malt | 5.7 | 0.1 | 82.0 | 360 |
Caramele cu miere | 3.7 | 5.0 | 84.0 | 406 |
Caramele cu rom | 2.7 | 5.4 | 64.0 | 323 |
Caramele cu lapte si malt | 6.4 | 6.5 | 81.0 | 422 |
Dropsuri | 0 | 0 | 98.5 | 403 |
Dropsuri cu lapte | 2.3 | 2.0 | 95.0 | 447 |
Drajeuri | 0 | 0 | 99.0 | 405 |
Bomboane de ciocolata | 7.0 | 33.8 | 66.3 | 574 |
Sirop de visine | 0.4 | 0 | 54.0 | 264 |
Sirop de zmeura | 0.09 | 0 | 70.0 | 288 |
Gem de caise | 0.65 | 0 | 58.0 | 240 |
Gem de piersici | 0.64 | 0 | 39.0 | 244 |
Gem de zmeura | 0 | 0 | 60.0 | 246 |
Gem de visine | 0.88 | 0 | 60.0 | 250 |
Gem de capsuni | 0.34 | 0 | 38.0 | 239 |
Gem de gutui | 0.35 | 0 | 38.0 | 239 |
Dulceata de trandafiri | 0 | 0 | 68.0 | 278 |
Dulceata de caise | 0.74 | 0 | 70.0 | 290 |
Dulceata de visine | 0.77 | 0 | 68.0 | 282 |
Jeleu de afine | 0.6 | 0 | 76.0 | 314 |
Jeleu de mure | 0.5 | 0 | 65.0 | 369 |
Marmelada amestec | 0.8 | 0 | 54.0 | 325 |
Marmelada extra | 0.42 | 0 | 71.0 | 292 |
Magiun de prune | 1.5 | 0 | 55.0 | 292 |
Pasta de macese | 0.8 | 0 | 66.0 | 274 |
Ciocolata menaj | 6.5 | 27.5 | 62.0 | 536 |
Ciocolata cu lapte | 6.9 | 40.0 | 50.0 | 605 |
Halva de floarea soarelui | 18.8 | 31.5 | 43.0 | 546 |
Grasimi | ||||
Alimentul (100g) | Proteine | Lipide | Glucide | Calorii |
Smantana | 2.5 | 30.0 | 3.1 | 302 |
Unt | 6.0 | 74.0 | 2.0 | 721 |
Untura de porc | 0.2 | 99.6 | 0 | 927 |
Untura de gasca | 0.5 | 99.0 | 0 | 923 |
Ulei | 0 | 100.0 | 0 | 930 |
Margarina | 0 | 82.5 | 0 | 767 |
Bauturi | ||||
Alimentul (100g) | Proteine | Lipide | Glucide | Calorii |
Bere blonda | 0 | 3.0 | 5.0 | 47 |
Bere neagra | 0 | 3.0 | 5.0 | 47 |
Cafea neindulcita | 0 | 0 | 1.0 | 4.1 |
Ceai neindulcit | 0 | 0 | 0 | 0 |
Limonada | 0 | 0 | 12.0 | 48 |
Pepsi | 0 | 0 | 10.0 | 40 |
Whiskey | 0 | 0 | 100.0 | 400 |