Lactatele si ouale sunt alimente esentiale in cursul sarcinii. Laptele si derivatele din lapte resprezinta principala sursa de calciu pentru o femeie insarcinata si una dintre principalele surse de proteine. In ceea ce priveste ouale acestea sunt o pretioasa sursa de grasimi si colina necesare pentru dezvoltarea creierului in timpul vietii intrauterine
In aceste conditii aportul de nutrienti pe care lactatele si ouale le aduc sunt esentiale.
Cateva detalii:
- este recomandat femeilor insarcinate sa nu consume lactate degresate, pentru ca in acest fel se pierde una dintre cele mai importante surse de vitamina D, fundamental necesara pentru dezvoltarea fatului, alaturi de calciu.
- in cursul sarcinii, fiecare din cele trei mese principale ale zilei trebuie sa contina un produs lactat. Iaurtul, laptele, lapte batut, branza de vaci sunt cele mai bune alegerei. In cursul sarcinii necesarul de calciu creste pana la 2000 de mg/zi.
- femeile insarcinate nu trebuie sa consume niciodata produse lactate nepasteurizate.
- nu consuma niciodata oua crude.
- o femeie insarcinata poate manca pana la 4-6 oua pe saptamana, fierte sau prajite.
Lapte si preparate din lapte | ||||
Alimentul (100g) | Proteine | Lipide | Glucide | Calorii |
Lapte de vaca integral | 3.5 | 3.5 | 4.5 | 65 |
Lapte de vaca normalizat | 3.5 | 1.7 | 4.9 | 50 |
Lapte smantanit | 3.5 | 0.1 | 5.0 | 36 |
Lapte de bivolita | 5.0 | 8.0 | 5.2 | 116 |
Lapte de oaie | 6.0 | 7.5 | 4.6 | 113 |
Lapte de capra | 3.5 | 3.7 | 4.5 | 67 |
Lapte batut de vaca | 3.2 | 2.9 | 5.5 | 63 |
Chefir | 4.0 | 2.8 | 1.0 | 59 |
Sana | 3.5 | 3.6 | 1.0 | 64 |
Iaurt | 3.2 | 2.6 | 1.0 | 54 |
Lapte praf | 27.0 | 24.0 | 10.0 | 498 |
Branza grasa de vaca | 13.0 | 9.0 | 4.5 | 155 |
Branza dietetica de vaca | 18.0 | 0 | 4.0 | 90 |
Branza de burduf | 27.4 | 27.4 | 9.5 | 360 |
Telemea de oaie | 18.9 | 24.0 | 1.0 | 305 |
Telemea de vaca | 19.4 | 20.4 | 1.0 | 373 |
Cascaval Dobrogea | 28.6 | 32.4 | 1.0 | 423 |
Cascaval Penteleu | 26.0 | 19.0 | 1.0 | 283 |
Branza de Olanda | 31.4 | 25.4 | 0.2 | 365 |
Branza topita | 7.0 | 36.0 | 0.9 | 366 |
Oua | ||||
Alimentul (100g) | Proteine | Lipide | Glucide | Calorii |
Ou de gaina integral | 14.0 | 12.0 | 0.6 | 174 |
Galbenus de ou de gaina | 16.0 | 32.0 | 0.3 | 361 |
Albus de ou de gaina | 13.0 | 0.2 | 0.5 | 57 |
Un ou de rata (cca 60g) | 7.0 | 8.0 | 0.2 | 104 |