Gideon Marcus Whitchurch este acum un baiat sanatos care a implinit sase luni. Dar micutul este considerat un copil miracol dat fiind fapul ca aventura vietii lui a avut loc inainte sa vina pe lume. Rachel, mama puiului, era insarcinata in saptamana a 28 de sarcina cand cu totul neasteptat, membranele s-au rupt.
Femeia avea in antecedente trei avorturi spontane sub 20 de saptamani, iar sarcina cu Gideon era un miracol. In plus cand au trecut cu bine de saptamana a 22 de sarcina toti au spus ca micutul o sa vina pe lume la termen.
Intr-un material care a fost prezentat inclusiv in buletinele de stiri, Rachel a povestit ca, dupa ce si-a dat seama ce s-a intamplat si ca membranele s-au rupt, si-a sunat medicul plangand. Medicul i-a spus ca sunt mari riscuri pentru copil si ca unica solutie este declansarea nasterii, desi un fat la 28 de saptamani de evolutie are sanse mici sa cresca si sa se dezvolte normal in afara uterului matern.
Marele risc in cazul ruperii membranelor este acela al unor infectii majore care pun in pericol si mama si copiulul. Practic, ruperea membranelor inseamna ca intre mediul exterior si fatul din uterul mamei este o cale directa de comunicare, iar micultul nu mai este protejat in nici un fel. In plus fatul nu se poate dezvolta in absenta lichidului amniotic, mentinut in jurul copiulului in uter tocmai de aceste membrane.
Ruptura prematura a membranelor este o urgenta in obstretica si se intampla in circa 3% din sarcini, inainte ca acestea sa ajunga la termen.
Medicii de la Spitalul Regional de Utah, SUA au luat insa o decizie radicala. Din punctul lor de vedere fiecare zi in uterul mamei, insemna trei zile mai putin la terapie intensiva pentru micutul Gideon si o sansa in plus la viata. O sansa mica, foarte mica, dar o sansa in plus.
Pentru Rachel si Gideon a inceput o batalie pentru viata. Intial medici au mers pe ideea de a-l mai pastra in uter pe copil macar pentru cateva zile, statistica medicala aratand ca aceasta situatie (fat mai mic de 30 de saptamani, membrane rupte, lichid amniotic lipsa), nu poate fi prelungita mai mult de o saptamana. Initial medicii si-au facut un plan astfel incat sa-l tine pe Gideon in uterul mamei pentru 10 zile. Rachel a ramas in spital sub stricta supraveghere cu o combinatie speciala de medicamente si un regim intens de hidratare, in repaus total in pat.
Asa au trecut sapte zile, apoi zece. Spre surpinderea si bucuria tuturor, s-au adaugat alte zece zile, fara alte complicatii, iar in final au fost 39 de zile, mult mai mult decat si-ar fi putut imagina cineva.
Dupa cinci saptamani in spital Gideon a venit pe lume prin cezariana la 33 saptamani, cu o greutate de 1360 de grame, adica putin mai mult de un kilogram. Gideon a stat in urmatoarele 7 saptamani in terapie intensiva, dar in final a plecat acasa, avnd aproape 2,5 kilograme si fiind perfect sanatos.
Dupa aventura lui incredibila in uterul mamei sale, copilul si-a inceput viata in perfecta stare de sanatate, ceva mai mic decat normal.