Potrivit unui studiu recent, cea mai importantă conexiune dintre o viitoare mămică și bebelușul din pântece conține o proteină care are proprietăţi de regenerare a creierului.
Cercetătorii americani de la Universitatea Standford au regenerat memoria şi abilitatea de învăţare a şoarecilor vârstnici prin injectarea în creier a unei proteine extrase din cordonul ombilical, anunță Science Alert.
Anterior, sângele adolescenţilor a reuşit să rejuveneze şoarecii bătrâni, însă noul studiu sugerează că sângele extras din cordonul ombilical al copiilor ar putea avea efecte mult mai puternice. Astfel, potrivit rezultatelor, cercetătorii sugerează că proprietăţile din cordonul ombilical ar putea fi utilizate în viitor pentru încetinirea degenerării neurologice a creierului persoanelor vârstnice.
►Citește și 8 lucruri despre cordonul ombilical pe care nu le știai
"Cel mai interesant aspect al studiului şi al celor anterioare este că a putut fi dovedit efectul regenerator al plasmei umane asupra creierului persoanelor vârstnice”, a declarat Joe Castellano, cel care a condus echipa de cercetători din cadrul Universității Standford.
În cadrul studiului, cercetătorii au prelevat sânge de la persoane cu trei vârste diferite: cordonul ombilical al copiilor, tineri cu vârsta cuprinsă între 19 şi 24 de ani şi persoane vârstnice cu vârsta cuprinsă între 61 şi 82 de ani.
Plasma recoltată a fost ulterior injectată în şoarecii care aveau vârsta echivalentă cu 50 de ani. Şoarecii care au primit plasmă din cordonul ombilical au început să aibă performanţe fizice îmbunătăţite faţă de ceilalţi subiecţi.
►Citește și 7 lucruri despre vernixul bebelușului pe care nu le știai
La nivel celular, în urma studiului a fost descoperită o activitate crescută a hipocampusului, partea a creierului responsabilă pentru învăţat şi memorie. Aspecte similare au fost observate şi în cazul sângelui prelavat de la persoanele cu vârste între 19 şi 24 de ani, însă nu au fost la fel de relevante.