Corioamniotita este o afectiune grava care afecteaza 2% dintre sarcini si poate duce la nastere prematura.
In corioamniotita bacteriile infecteaza corionul si amnionul (membranele care inconjoara fatul) si lichidul amniotic (in care fatul pluteste). Rezultatul poate duce la infectii atat mama si fat. In cele mai multe cazuri, acest lucru poate insemna fatul trebuie sa fie adus pe lume cat mai curand posibil.
Care sunt cauzele corioamniotitei?
Corioamniotita este cauzata de o infectie bacteriana care incepe de obicei in tractul urogenital al mamei. In mod specific, infectia poate incepe in vagin, anus sau rect si se muta in sus in uter unde se afla fatul. Corioamniotita apare la pana la 2 la suta din sarcini si este una din cauzele nastere prematura.
Care sunt factorii de risc?
Anumiti factori ar putea crea un risc mai mare pentru corioamniotita, inclusiv: travaliu prematur, membrane fetale care sunt rupte (apa rupta) pentru o perioada prelungita.
Care sunt simptomele corioamniotitei?
Desi corioamniotita nu determina intotdeauna simptome, unele femei care au infectia pot avea urmatoarele semne:
- Temperatura ridicata si febra
- Batai rapide ale inimii (fatul ar putea avea, de asemenea, un batai rapide ale inimii.)
- Transpiratie
- Uter tare la atingere
- O scurgere vaginala cu un miros neobisnuit
Cum este diagnosticata corioamniotita?
Corioamniotita este cel mai adesea diagnosticata prin examen fizic si prin constatarea celor de mai sus. Alte indicii pot fi gasite prin analizarea sangelui mamei. Daca este nevoie, medicul poate lua chiar mostre de lichid amniotic pentru a cauta bacterii. In cazul de suspiciune de carioamniotita, medicul trebuie sa faca o ecografie pentru a verifica starea de sanatate a copilului.
Cum se trateaza corioamniotita?
Daca medicul a pus diagnosticul de corioamniotita, cel mai probabil iti va da antibiotice pentru tratarea infectiei. Cu toate acestea, de cele multe ori se va proceda la inducerea nasterii. In cazul in care si micutul este infectat, va lua si el antibiotice.
Care sunt complicatiile?
Daca mama are un caz grav de corioamniotita, sau daca o va lasa netratata, ar putea dezvolta complicatii, inclusiv:
- Infectii in regiunea pelvina si abdomen.
- Endometrita (o infectie a endometrului, mucoasa uterului).
- Cheaguri de sange in pelvis si plamani.
- Sepsis (o infectie de sange care pune viata in pericol).
Citeste si ce controale medicale trebuie sa faci dupa nastere.
Nou-nascutul poate face si el complicatii de la o infectie bacteriana, inclusiv sepsis (infectie a sangelui), meningita (infectie a mucoasei a creierului si maduvei spinarii), precum si probleme respiratorii.
Sursa foto: hepta.ro