Foarte des femeile insarcinate constata in cursul saptamanii a treia sau a patra de sarcina o reactie violenta de respingere a unor mirosuri si gusturi. Femeia nu-si mai suporta nici macar propriul parfuum, are o reactie de dezgust fata de gustul sau mirosul unor alimente.
Fenomenul este efectul hormonilor de sarcina dar poate fi interpretata si ca o reactie de aparare a organismului femeii gravide fata de chimicale in general.
Cosmeticele contin o serie de chimicale care pot aduce prejudicii fatului. Despre unele se stie ca au efecte secundare, despre altele doar se presupune.
Iata care sunt compusi cu potential periculos care se gasesc in cosmetice.
Ftalatii (Diethyl phthalate – DEP si Dibutyl phthalate – DBP), sunt substante in care se dizolva alte ingrediente. Ftalatii sunt cei inmoaie cremele, cresc rezistenta stratului de oja aplicat si au alte efecte, cum ar fi senzatia de piele hidratata. Ftalatii patrund in corp si in sange dupa ce sunt aplicati pe piele. Conform raportului Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, ftalatii sunt considerati printre vinovatii de dezvoltarea anormala a aparatului genital al fetusilor de sex barbatesc si cresc semnificativ riscul de diabet de tipul 2.
Parabenii sunt cei mai utilizati compusi din cosmetice. Intre 75 si 90% din cosmetice contin parabeni. Sunt adaugati in sampoane, geluri de dus, lotiuni de corp, creme. Potrivit unor studii din Statele Unite ale Americii, in tesuturile recoltate din tumorile de cancer la san s-au gasit parabenii din cosmetice. Rezultatele au fost contestate si considerate ca neconcludente pentru ca nu s-a stabilit o legatura certa, dar concluziile raman. In timpul sarcinii nu s-a dovedit un efect negativ al acestora dar cel mai bine este excluderea acestor substante din uz.
Sodium Laureth Sulfate (SLES) este o substanta chimica ieftina, care exista in sapun lichid, spumant de baie, sampon, pasta de dinti, sapun de vase, detergent de rufe, substante de indepartat petele, aftershave, apa de gura, crema de plaje sau crema hidratanta. In anumite produse cosmetice, Sodium Laureth Sulfate poate fi contaminat cu un compus chimic considerat periculos: 1,4 dioxane.
PEG (Polyethylene Glycol) este un compus provenit din industria petro-chimica, utilizat masiv in industria cosmetica. Polyethylene Glycol-ul are rolul de a ajuta alte ingrediente sa patrunda mai usor in piele, de a stimula absortia. Aceasta functie a PEG este in special periculoasa atunci cand produsul cosmetic contine si alte ingrediente daunatoare, care patrund astfel in piele mai usor. PEG se comporta ca vehicul de transport pentru aceste ingrediente. Cu cat mai mic este numarul de dupa literele PEG, cu atat mai mult stimuleaza absortia in piele si implicit absorbtia substantelor daunatoare.
Conform raportului Royal College of Obstetricians and Gynaecologists este ideal ca in cursul sarcinii, dar siin perioada de dinainte de conceptie viitoarea mamica renunta la a cumpara mobilier nou, covoare, tigai sau vehicule. Toate aceste produse emana, in primele luni dupa achizitionare, vapori plini de chimicale periculoase.
Afla mai multe despre cosmeticele din timpul sarcinii
Articole relationate
A început vacanța de iarnă: cât durează și care sunt vacanțele în 2025
Vacanța de iarnă este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului pentru elevi, oferind timp de relaxare și bucurie alături de familie. Cu structura anului...
Încă o țară interzice telefoanele mobile în școli, urmând exemplul României. „Pentru a proteja sănătatea mintală”
Încă o țară interzice telefoanele mobile în școli, urmând exemplul altor țări, printre care și România – Brazilia. Legea adoptată miercuri în Congres...
Alternanța ovarelor: mit sau realitate? Cum te poate ajuta să înțelegi acest proces dacă încerci să concepi
Ciclul menstrual este unul dintre cele mai fascinante și complexe mecanisme ale corpului feminin. Una dintre întrebările care apare adesea este dacă ovarele...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu