Sari la conținut

Creierul "insarcinat": mit sau realitate?

Este adevarat ca in creierul femeii insarcinate se petrec modificari majore si aceasta incepe sa uite si sa “amestece”  lucrurile?

Nu, sarcina nu iti afecteaza creierul, insa iti poate afecta claritatea si ascutimea mintii. Aceasta “lancezeala” din creier se mai numeste si creier "insarcinat” si se pare ca este resimtita de foarte multe gravide.  Un studiu efectuat in Australia a vrut sa determine daca exista sau nu deficiente de memorie in sarcina.

Sarcina nu schimba creierul unei femei, chiar daca unele femei nu simt ca gandesc cu aceeasi claritate ca inainte de sarcina.

Helen Christensen, PhD, de la Universitatea Nationala din Australia spune: "Daca citesti manualele de sarcina si asculti mamele gravide – vei spune ca da, exista un astfel de lucru ca “creierul de gravida” ; in acelasi timp insa, nu exista dovezi sustinute de cercetare care sa arate deficite de memorie."

Tot ea adauga "dovezile din studiul nostru demonstreaza ca capacitatea creierului este neschimbata în timpul sarcinii."

Citeste si aici despre modificarile din creier din timpul sarcinii.

Dar care este cauza creierului "insarcinat”?

Este 100% normal sa ai probleme de memorie sau sa fii uituc atunci cand esti ocupat sau dormi prea putin, a subliniat Christensen.

Un alt cercetator, Jane Martin, MD, de la Neuropsychological Testing and Evaluation Center de la New York's Mount Sinai Medical Center este de acord cu aceasta declaratie adaugand ca in momentul in care nu dormi suficient si faci foarte multe lucruri deodata, nu ai cum sa stai bine cu memoria. Pur si simplu nu ai cum sa ai mintea brici atunci cand nu dormi bine.

In plus, cresterea nivelului de hormoni si noile prioritati din viata ta ar putea explica de ce apar aceste simptome in timpul sarcinii.

Louann Brizendine, MD, director al Women's Mood and Hormone Clinic de la University of California, San Francisco spune ca “exista niveluri de 15 pana la 40 de ori mai mari de progesteron si estrogen care afecteaza creierul in timpul sarcinii. Acesti hormoni afecteaza toate tipurile de neuroni din creier. Pana la momentul nasterii, in corpul femeii se elibereaza valuri de oxitocina care pregatesc uterul sa se contracte si sanii sa produca lapte. Si asta afecteaza circuitele creierului.”

Totodata, sarcina iti schimba prioritatile. Nu ti se schimba IQ-ul, ci pur si simplu esti preocupata si interesata de altceva. Brizendine spune “ai un numar limitat de rafturi in creier, iar primele trei sunt deja pline cu lucruri pentru copii”.

Hormonii iti pot afecta de asemenea si  memoria spatiala - care te face sa iti reamintesti (sau nu) unde ai pus lucrurile, arata un recent studiu britanic.

Ce simti in sarcina

Vei avea senzatia mereu ca trebuie sa cauti ceva, dar nu iti vei aduce aminte ce. Oamenii te vor intreba daca ai terminat o anumita sarcina si iti vei aduce aminte ca prin ceata ca trebuia sa faci ceva. Este posibil ca aceste simptome sa arate pur si simplu un aspect evolutiv si sa uiti anumite lucruri pentru a-ti face loc in minte pentru lucrurile cu adevarat importante: copilul si ingrijirea lui.

Este normal sa petreci cea mai mare parte a timpului gandindu-te la cum iti va schimba copilul viata, daca va fi sanatos si cum vei putea avea grija cat mai bine de el. In aceste conditii nu este de mirare ca memoria pe termen scurt poate suferi.

Multe femei insarcinate si mame noi petrec o multime de gandire cu privire la modificarile care au un copil va aduce sau avand grija de nou-nascut lor timp. Ca urmare, memoria pe termen scurt poate suferi.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!