In primele luni de viata (chiar pana dupa un an) bebelusul isi petrece cea mai mare parte din timp dormind, asa ca patutul bebelusului este piesea de mobilier esentiala in casa unde exista (sau este asteptat) un bebelus. In aceste conditii felul in care alegi patutul bebelusului este esential.
De regula parintii au doua variante: patutul fix, din lemn, cu mai multe trepte de inaltime si patutul mobil. Fiecare are avantajele si dezavantajelele lui, dar de fiecare data elementele principale pe care trebuie s ale urmareasca parintele este siguranta absoluta a copilului mic in patutul sau.
Patutul pliabil este o varianta mai ieftina si mai prietenoasa pentru parintii care au spatiu redus la dispozitie. Se poate strange, poate fi luat cu tine in deplasari sau concediu si poate fi multat usor dintr-o camera in alta (sau dintr-o casa in alta). Patul pliant nu are nevoie de saltea speciala si poate fi folosit pe post de tarc atunci cand copilul creste. Dezavantajele sunt si ele importante. Copilul nu poate sta prea mult intr-un astfel de patut, iar dupa varsta de 6 luni, are nevoie de o saltea. Dupa 6 luni patul piant nu mai este sigur pentru copil pentru ca se poate misca usor, chiar daca rotile sale se blocheaza.
Patutul fix din lemn este ideal daca vrei sa-i aranjezi celui mic o camera a lui sau un colt in camera ta. Avantajele principale sunt: este o varianta economica, pentru ca il poti folosi pana la varsta de 3-4 ani sau chiar 6-7 ani daca il cumperi in varianta 140/70 cm. Ai mai multe variante de inaltime pentru saltea, are marginile imbracate intr-un material care amortizeaza loviturile. Dezavantajele sunt costul si spatiul pe care il ocupa.
Principalele masuri de siguranta d ecare trebuie sa tii cont sunt:
►Salteaua trebuie sa se potriveasca perfect cu dimensiunile patutului, fara sa permita existenta unor spatii goale intre ea si acesta.
►Salteaua este facuta din materiale speciale care sa nu permita supraincalzirea.
►Salteaua trebuie sa asigure un bun suport pentru gatul si spatele celui mic si sa pemita circulatia aerului, trebuie sa fie facuta din materiale hipoalergenice si sa se poata curata la nevoie.
►Colturile trebuie sa fie netede.
►Patutul trebuie facut din lemn iar substantele folosite pentru lacuit sau decorat sa fie neutre chimic si sa nu contina nici un fel de chimicale. Patul bebelusului este in 90% din cazuri nevopsit si nelacuit.
►Patutul trebuie sa fie stabil, fara parti care ar putea rani copilul.
►Aparatoarele laterale nu trebuie sa aiba corzi sau parti detasabile si trebuie sa fie facta dintr-o bucata intreaga care sa poate fi bine prinsa.
Intre gratiile patutului trebuie sa existe o distanta de maxim 6,5 centimetri (ideal 4,5-6,5). Daca poti introduce o doza de cola printre gratiile patutului, inseamna ca sunt prea distantate si acolo se va intepeni vreun piciorus gras.
►Distanta dintre partea de sus a lateralelor patutului si saltea trebuie sa fie de 30 centimetri atunci cand salteaua este pozitionata la cel mai inalt nivel (in primele luni de viata) sau cand laterala este coborata (in cazul lateralelor culisabile), si de 60 centimetri atunci cand lateralele sunt ridicate.
►Patutul trebuie asezat departe de fereastra, cuiere, perdele, jucarii si obiecte de mobilier mari pentru ca micutul sa nu se agate sau sa traga ceva ce l-ar putea rani sau pune viata in pericol.
Citeste si:
Idei simple si practice pentru camera bebelusului.
10 sfaturi pentru jucarii sigure