Sari la conținut

Cum alegi salteaua bebelusului

Multi parinti se framanta cu privire la modelul patutului, dar foarte putini se informeaza temeinic despre saltea.

 

La fel cum noua salteaua ne aduce un somn bun sau dureri de spate, asa se intampla si in cazul bebelusilor. In afara de faptul absolut evident ca trebuie cumparata pe dimensiunile patutului (sau cat mai aproape de acestea, atunci cand vorbim de modele de patut speciale sau facute pe comanda), se mai pune problema compozitiei si invelisului saltelei, care au roluri importante pentru sanatatea si confortul bebelusului. Iata cateva aspecte de verificat atunci cand plecati la cumparaturi de saltea pentru patut:

Fermitatea saltelei de o importanta maxima! Noi, adultii, cand ne cumparam o saltea tare o facem, de cele mai multe ori, la recomandarea medicului pentru tratarea durerilor de spate. Si in cazul bebelusilor o saltea ferma este indicata pentru o dezvoltare corecta a sistemelor osos si muscular de la nivelul trunchiului (dat fiind ca bebelusul isi petrece mare parte din timp dormind, iar cresterea se produce mai ales in timpul somnului); dar o saltea ferma este importanta, mai ales, pentru prevenirea sufocarii in somn, care se poate produce atunci cand bebe sa rasuceste cu fata in jos din cauza suprafetei prea moi pe care doarme.

 

Compozitia saltelei ii asigura durabilitatea si relatia pe care bebelusul o va dezvolta cu aceasta. In momentul de fata gasesti pe piata – cel mai frecvent - trei optiuni de saltele: din spuma poliuretanica, cu arcuri sau cu fibre naturale, organice (cocos sau iarba).

  • Saltelele din spuma: sunt mai ieftine, mai usoare, dar pot pierde puncte la capitolul fermitate si confort pentru bebelus – care poate suferi de cald vara sau chiar dezvolta iritatii din cauza materialelor folosite.
  • Saltelele cu arcuri: sunt mai ferme (daca sunt respectati anumiti parametri la fabricatie, de exemplu: sa aiba 135-150 de arcuri de calibru maxim de 15,5), se ventileaza mai bine, dar sunt mai grele si mai scumpe.
  • Saltelele cu fibre organice: exclud problemele alergice ale bebelusilor, acumularea de umezeala (se ventileaza foarte bine) si, in consecinta, aparitia mucegaiului, dar sunt cele mai scumpe de pe piata si exista o posibilitate sa se deformeze in timp din cauza tasarii stratului de fibre naturale din interior.

Husa saltelei ar trebui sa fie detasabila si lavabila. Sau macar sa fie fabricata dintr-un material antiperspirant, antibacterian, antialergic. Verifica husa pe la colturile saltelei, sa vezi cum este sigilata. Ar trebui ca bebe – care se va transforma intr-un mare explorator in timp – sa n-o poata desface, rupe, gauri.

Grosimea saltelei ar trebui sa fie intre 8-10 si 13-15 centimetri. Iar ca sa revin la problema cu latimea si lungimea: daca n-ai gasit saltea fix pe dimensiunile patutului, cauta macar un model care sa nu lase spatiu mai mare de un deget pe latime si/sau lungime pana la peretele patutului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Irina43

    Eu am luat pentru bebe saltea cu fibra de nuca de cocos si sunt foarte incantata. Bebe doarme foarte bine, nu prea se intoarce de pe o parte pe alta. Recomand www.saltele-online.ro

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!