Sari la conținut

Cum folosesti mingea de travaliu in sarcina

E un instrument-minune, de mare ajutor in sarcina, nastere si dupa, pentru recuperare.

 

De fapt, este o simpla minge pentru antrenament sau minge de Pilates. Dar in lumea gravidelor i se spune „minge de travaliu” pentru ca isi aduce un aport de nepretuit in procesul nasterii: atenueaza durerile provocate de contractii si le face productive (ajuta copilul sa se pozitioneze si sa inainteze corect). O poti cumpara din magazinele cu articole sportive, iar majoritatea maternitatilor particulare din Romania au introdus-o in arsenalul pus la dispozitie femeilor care isi doresc o nastere naturala. Ba chiar se mai gaseste si prin spitalele de stat, trebuie doar sa intrebi atunci cand discuti planul de nastere cu medicul. Iata de ce este atat de utila unei gravide:

  • Foloseste-o drept scaun la birou, mai ales, pentru ca acolo petreci cea mai mare parte a timpului asezata. O sa-ti gasesti echilibrul pe ea, iti trebuie doar un pic de exercitiu. Previne sau atenueaza durerile lombare (in functie de cat de devreme in sarcina ai inceput s-o folosesti) si intareste muschii din aceasta zona. Zona pelviana este mai bine sustinuta si se deschide un pic, pregatindu-se pentru nastere.
     
  • Intareste-ti muschii abdominali. Cu cat incerci sa te tii cat mai dreapta pe minge, cu atat se va intampla si asta. Exista, de asemenea, niste exercitii pentru a duce acest antrenament mai departe:

- stand pe minge, ruleaz-o la stanga si la dreapta usor, apoi fata-spate usor;

- roteste-ti soldurile in sensul acelor de ceasornic si apoi invers;

- stai in patru labe, cu bratele pe minge; impinge-te in solduri si foloseste muschii abdominali ca sa rulezi mingea inainte si inapoi.
 

  • Sari usurel pe ea, ca sa scapi de durerile de coaste. Am purtat burta sus mai toata sarcina, punand presiune pe coaste, si numai mingea m-a ajutat sa mai rezist atatea ore asezata la serviciu. Cand saream usurel pe ea, burta nu se mai inghesuia in partea de sus a toracelui si scapam de dureri. Plus ca bebelusul se linistea datorita miscarilor. Eu cred ca Tudor le-a tinut minte, pentru ca in perioada de agitatie provocata de eruptiile dentare il linisteam tot cu astfel de miscari, sus-jos, facute usurel cu el in brate.
     
  • Intoarce bebelusul in pozitia corecta in ultimele saptamani de sarcina. Daca acesta este in pozitie posterioara, exercitiile de sedere pe minge si, respectiv, aplecare peste minge (in ambele pozitii, genunchii sunt mai jos decat soldurile) il pot aduce intr-o pozitie buna pentru nastere. In plus, durerile de spate se vor mai atenua gratie acestei schimbari.

 

Vezi mai jos cateva idei de relaxare cu o minge de travaliu semi-umflata.

Sursa foto: scienceandsensibility.org

 

Cum o alegi:

Daca ai maxim 1,73 m in inaltime, ai nevoie de o minge cu diametrul de 65 cm.

Daca ai peste 1,75 m in inaltime, alege o minge cu diametrul de 75 cm.

Acestea sunt diametrele maxime pana la care se pot umfla aceste mingi. Cu cat esti mai scunda, cu atat ai nevoie s-o umfli mai putin. Totusi, mingea trebuie sa fie destul de ferma, astfel incat, atunci cand te asezi pe ea, sa ai soldurile cel putin la aceeasi inaltime cu genunchii. Ideal este ca soldurile sa fie un pic mai sus.

Daca te ingrijorezi ca va ceda sub greutatea ta (probabil te vezi foarte mare inainte de nastere daca-ti trece asa ceva prin cap), stai linistita: aceste mingi sunt proiectate ca sa suporte pana la 300 kg

 

Sursa foto articol: babyzone.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • neelad

    intereanta idee mi-ar fi placut si mie asa ceva numai ca la noi in tara ideea este total necunoscuta. Banuiesc ca este destul de confortabil..iar daca nu e e bine ca o poti arunca sotului sa se joace el cu ea...laughing in timp ce tu te chinui sa nasti!!

  • Idri

    Pai, asta e si ideea, ca NU te chinui sa nasti daca stii exercitiile cu mingea. Vezi aici mai multe despre cum poti folosi mingea in travaliu: http://www.suntgravida.ro/nasterea/travaliu-si-nasterea/mingea-de-travaliu-la-nastere-6153

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!