Sarcina, nașterea și perioada imediat post natală aduc schimbări nu doar în stilul de viață al familiei, ci și în aspectul vizual al mamei. Despre cum se modifică trupul femeii în timpul sarcinii și al nașterii am tot vorbit, dar ce facem cu perioada post natală, în care teoretic revii la dimensiunile de dinainte de sarcină, practic... rămân urme pe ici, pe acolo?! Iar una dintre cele mai semnificative schimbări este cea a sânilor: în timpul sarcinii cresc de te uiți în oglindă și te deochi (mai ales dacă ești dintre femeile care nu purtau decât sutiene cu muuult push-up), iar după perioada alăptării plângi realizând ce minunății ai avut, de fapt, înainte să rămâni gravidă! Da, vorbim despre fermitatea (sau mai bine zis, lipsa ei) sânilor și despre ce putem face pentru a ne-o recăpăta, după ce am alăptat.
► Citește și 12 ciudățenii care se petrec în corpul graviduțelor. Hmm... curios!
Înainte de a citi, însă, sfaturile de mai jos, nu uitați că alăptatul nu îți strică sânii (ci, dimpotrivă, îi face mai sănătoși) și că, alăptând sau nu, după vârsta de 30 de ani oricum sânii își pierd din elasticitate.
Beți apă – Hidratează-te corespunzător, atât din interior, cât și din exterior, pentru a întreține fermitatea țesuturilor. Jeturile de apă aplicate direct pe sâni, alternând apa caldă cu apa rece, le menține fermitatea. De asemenea, e bine de știut că mai puțina sare în alimentație poate contribui la menținerea tonusului țesuturilor.
► Citește și Când și cum bem apă e mai important decât câtă apă bem
Faceți sport – Nu trebuie să mergi zilnic la sală (deși ar fi indicat măcar de 3 ori pe săptămână), dar poți face acasă exerciții pentru menținerea și recuperarea fermității mușchilor. Cel mai popular și ușor exercițiu de acest fel este reprezentat de flotări, care consolidează mușchii pectorali de sub sâni. În general, vă vor ajuta să conturați pieptul și să reduceți excesul depozitelor de grăsime. Dacă flotările vi se par dificil de făcut, atunci încercați următorul exercițiu zilnic, în trei serii de câte douăzeci de mișcări: Întindeți-vă pe spate, cu spatele bine lipit de sol, și inspirați întinzând puternic brațele spre spate și ținând o sticlă sau orice alt obiect. Apoi expirați, aducând brațele în față.
Masaj cu ulei de măsline - Masați pieptul de cel puțin 2-3 ori pe săptămân, cu ulei de măsline. Acest procedeu va mări fermitatea la nivelul pielii și va îmbunătăți textura pielii. De asemenea, va tonifia și va crește elasticitatea pielii. Masajul atrage sângele la suprafața pielii, iar fluxul sanguin stimulează creșterea musculară și regenerarea celulelor.
Masaj cu gheață - Masajul cu gheață poate fi o altă formă eficientă pentru a recâștiga fermitatea sânilor lăsați și a-i ridica. Luați două cuburi de gheață și masați-le în cerc, în jurul sânilor pentru cel puțin un minut. Nu faceți acest lucru prea mult timp, deoarece pielea din această zonă este foarte sensibilă. Acest procedeu va ajuta la strângerea și tonifierea pielii bustului. Temperaturile scăzute strâng natural pielea și încetinesc mișcarea celulară. Aceasta este o tehnică bună, în momentul în care este urmată de purtarea imediată a unui sutien corespunzător.
Alegeți un sutien potrivit - Pentru a menține fermitatea sânilor în timp, sutienul pe care îl folosiți trebuie să fie unul adaptat formei lor, și nu trebuie să comprime, ci să ridice sânii. De asemenea, un sutien trebuie înlocuit imediat ce își pierde el însuși fermitatea. Trebuie știut că nu se recomandă purtarea non-stop a unui sutien, pentru că sânii au nevoie să respire, iar purtarea acestuia restricționează circulația sangvină și limfatica din zonă.
Consumați cartilagiu și gelatină - Colagenul este indispensabil pentru fermitatea țesuturilor. De aceea, se recomandă consumul de cartilgiu de pește la fel ca și preparatele din picioare de vită sau de porc sau din orice carne gelatinoasă.