Orice vacanta necesita planificare ca sa iasa bine si sa nu ramai cu regrete foarte mari in loc sa iti implinesti visele. Si acest adevar binecunoscut este cu atat mai important in sarcina.
Ca sa ai o vacanta fericita iti vom prezenta cateva idei de care ar fi indicat sa tii cont.
1. Perioada vacantei
Intr-o sarcina, primul si ultimul trimestru sunt destul de dificile. In primul trimestru bebele se formeaza si sarcina este vulnerabila. Ar fi bine ca in aceasta perioada sa fii cat mai linistita si sa nu te supui riscului unui mediu nou. In plus, in majoritatea cazurilor, nici starea fizica nu este excelenta: poti fi foarte obosita, este posibil sa iti fie greata, schimbarile hormonale pot determina schimbari bruste de stare de spirit.
In ultimul trimestru, cu cat se apropie mai mult data nasterii, cu atat este bine sa stai mai mult pe langa casa. Statistic, riscul de nastere prematura este in trend ascendent, asa ca nu te poti baza 100% pe data probabila a nasterii primita de la doctor. In plus, deplasarea si chiar statul intinsa este mai dureroasa, asa ca nu prea ai chef de distractie.
Ramane, prin urmare, trimestrul doi al sarcinii. Asta inseamna ca ar trebui sa ti-o planifici intre saptamanile 14-28 de sarcina.
2. Alege o vacanta confortabila
Desigur ca ai vrea sa ai o vacanta speciala, cine nu ar vrea asta? Insa sarcina nu este ca oricare alta perioada. Nu poti merge nici la ski si nici la snorketing, oricat de sportiva obisnuiai sa fii inainte. Nu alege nici destinatii care presupun calatorii dificile. De exemplu, nu este indicata o calatorie intr-un loc unde nu exista zbor direct. Sa schimbi avionul se poate dovedi a fi mult prea obositor. Daca mergi cu masina cel mai bine este sa te uiti dupa destinatii care nu sunt la o distanta mai mare de 5 ore de mers. Si chiar si asa este bine sa va opriti in fiecare ora, ca sa te mai dezmortesti si sa mergi la toaleta.
3. Cuvantul de ordine: relaxarea
In sarcina te simti bine daca stai si daca faci plimbari usoare. Asa ca alege destinatia in functie de asta. Poate sa fie pe malul marii sau la munte, ca sa ai un peisaj care sa iti faca placere. Poate sa fie insa si un oras pe strazile caruia sa te plimbi si din cand in cand sa te mai asezi pe o banca sa te odihnesti.
4. Servicii medicale la indemana
Daca mergi in tara, atunci intereseaza-te inainte astfel incat sa fii la o distanta rezonabila de un spital, in caz ca ar fi o urgenta. Daca mergi intr-o tara straina, atunci este bine sa ai asigurare. In plus, in tara respectiva ar trebui sa se vorbeasca o limba pe care o cunosti cat de cat, ca sa poti discuta cu personalul medical.
5. Locatia
Ai nevoie de o camera confortabila, cu un pat pentru doua persoane. Este posibil sa ai nevoie si de mai multe perne. Camera trebuie sa fie usor accesibila - fara prea multe trepte, fara sa fie prea departe de locul in care ai vrea sa iti petreci majoritatea timpului. Dar ai nevoie si de liniste, asa ca nu lua intr-un loc prea zgomotos, cum ar fi o piscina pentru copii sau o strada cu baruri.
6. Mancarea
Este esentiala, doar foamea isi spune cuvantul destul de des. Asa ca vezi ce fel de bufet ti se ofera si daca sunt, in apropiere, restaurante care sa fie pe gustul tau. In sarcina, daca iti este foame, imediat vezi negru in fata ochilor. E greu spre imposibil sa amani cu doua ore daca te loveste, numai ca sa te incadrezi in programul hotelului.
Vacanta frumoasa va dorim!