Nasterea prematura este considerata o urgenta medicala. In functie de varsta intrauterina a fatului, aceasta poate fi o problema care poate pune in pericol viata copilului sau o problema care poate fi depasita. Incepand din saptamana a 30 de viata intrauterina copilul este apt sa faca fata mediului exterior, doar cu minimum de sustinere. Daca fatul vine pe lume dupa mai putin in intervalul 25-30 de saptamani riscurile raman si sunt majore.
Cele mai frecvente afectiuni ale prematurilor sunt cele de natura respiratorie, in conditiile in care apartul respirator este ultimul care ajunge la matruritatea care sa-i permita functionarea in mediul extrauterin. Exista riscul afectiunilor cerebrale, ale retinei, incapacitatea de adaptare la temperatura, probleme de nutritie, disfunctii hepatice si renale care pot lasa sechele pentru toata viata. Cum cea mai bun cale este prevenirea supravegherea corecta a sarcinii este cea mai buna masura care poate preveni nasterea prematura.
Iata care sunt principalele reguli care previn, intr-o masura mai mare sau mai mica nasterea prematura.
- Un avort (si in special unul realizat la prima sarcina) creste riscul unei nasteri premature la urmatoarea sarcina. Avorturile repetate dubleaza riscul nasterilor premature.
- In cursul sarcinii nu sunt permise niciun fel d emedicamente, altele decat cele expres recomandate de medic. Alcoolul si tutunul favorizeaza nasterea prematura si inhiba capacitatea de dezvoltare a fatului.
- Infectiile cronice ale mamei pot provoca nasterea prematura. Infectiile virale si bacteriene constituie cauza cea mai frecventa a nasterilor premature.
- Sarcina trebuie monitorizata de medic. Sarcina nu este o boala, dar supravegherea si controalele periodice sunt obligatorii.
- Gravidele trebuie sa efectueze examinari repetate de urina. Infectiile urinare se vor trata corect. Orice febra in cadrul infectiei trebuie combatuta. De asemenea, gravidele trebuie sa isi monitorizeze cresterea in greutate, iar cele cu Rh negativ trebuie sa faca determinari de anticorpi.
- Stresul si efortul fizic pe timpul sarcinii reprezinta un risc ridicat de nastere prematura.
- Sarcinile multiple si fertilizarea in vitro expun mama la riscul unei nasteri premature. Acest tip de sarcini trebuie monitorizate cu atentie pentru a se putea observa chiar si cel mai mic simptom de disconfort al fatului in uter, iar viitoarea mama trebuie sa se supuna controalelor medicale mai frecvent.
- Ingrijeste-ti bine dantura. Dintii si gingiile au mult de suferit in cursul sarcinii din cauza hormonilor de sarcina. Pe de alta parte complicatiile dentare (abcese, infectii) pot creste riscul nasterii premature sau pot aduce complicatii grave, scrie eHow .
Un ultim sfat: din momentul conceptiei viitoarele mame au un simt in plus. Femeile insarcinate au capacitatea sa intuiasca daca ceva nu este in regula. Asculta ce-ti spune intuitia. Mai bine sa faci un control in plus, si sa afli ca totul este bine, decat sa nu dai curs unui avertisment!