Iti place sau nu, trebuie sa admiti ca un copil vine cu un pret destul de mare si ca sa il cresti asa cum visezi va trebui sa te pregatesti financiar. Din fericire ai noua luni pentru a face acest lucru.
In Romania oamenii sunt de obicei ceva mai relaxati si nu considera copilul o investitie. Prea putini isi fac calcule, insa in momentul in care incep sa scoata banii pentru ingrijirea lui, incep si ingrijorarile. La americani de exemplu, suportul financiar pentru cresterea unui copil a fost atent analizat, iar Departamentul de Stat pentru Agricultura a estimat ca un copil nascut zilele acestea ii va costa pe parinti in jur de 240.000 de dolari pana la varsta de 18 ani. Este o suma care te sperie numai cand incerci sa o constientizezi.
In Romania nimeni nu a facut un asemenea calcul, insa sunt convinsa ca rezultatele ar fi la fel de tulburatoare. Chiar daca vei avea de infruntat cheltuieli mari, poti incepe sa te pregatesti pentru o cat mai judicioasa administrare financiara inca de pe acum. Urmeaza aceste sfaturi:
Compara costurile de spitalizare. Unul dintre cele mai mari costuri singulare asociate copilului tau va fi costul nasterii (daca te hotarasti sa nasti intr-o clinica privata). Intereseaza-te care sunt costurile procedurilor si care sunt costurile pentru eventualele complicatii. Intreaba ce acopera si ce nu acopera asigurarea ta ca sa stii exact cat va trebui sa cheltuiesti.
Si daca costurile ti se par prea mari, poti sa nasti oricand la maternitatea de stat unde, pana la urma, ne-am nascut majoritatea dintre noi.
Spune "da" petrecerilor de tip „baby shower”. Urmeaza modelul american si organizeaza (tu sau prietenele tale) o petrecere pentru copil inainte de nastere. Stabileste cu cei care se vor ocupa de petrecere de ce ai nevoie si nu iti fie rusine sa le prezinti lista tuturor celor invitati. Ei vor fi bucurosi ca li se vor da idei despre ce cadou sa faca, iar tu vei fi bucuroasa ca vei primi exact acele lucruri de care ai nevoie (si in plus eviti si dublurile).
Gandeste-te la finantele tale dupa nastere. Ia in calcul cat vrei sa ramai in concediu de maternitate si calculeaza-ti venitul lunar. Daca realizezi ca va fi prea mic pentru a te intretine, incearca sa pui bani de o parte si sa ii dramuiesti pe toata perioada concediului de maternitate. Intereseaza-te care sunt toate remuneratiile care ti se cuvin si pune-ti sotul sa intrebe daca si cat isi poate lua concediu platit.
Cumpara haine la mana a doua. La primul copil probabil ca nu te vei gandi sa faci acest lucru considerand ca are nevoie de tot ce este mai frumos. Cand vei vedea cat de repede creste si cati bani trebuie sa dai pentru lucruri mereu noi, vei cauta cu siguranta haine folosite pentru bebelusi. Avantajul hainelor second-hand pentru bebelusi este ca se uzeaza relativ putin deoarece...nu au vreme sa se uzeze! Poti sa gasesti haine la mana a doua la prieteni, familie sau chiar magazine second hand. Daca planifici un al doilea copil, pune-le deoparte. Vor fi mana cereasca!
Citeste si cum sa planifici cat mai bine viata cu bebelusul.
Profita de mostre. Mai nou companiile de absorbante, lapte praf si alte articole pentru bebelusi ofera deseori mostre gratuite viitoarelor mamici. Intreaba medicul de familie in momentul in care mergi la control daca are astfel de mostre gratuite. In primele saptamani din viata copilului iti vor prinde tare bine.
Imprumuta haine de gravida. Daca ai prietene care sunt gravide sau care au fost recent insarcinate, poti imprumuta haine de la ele (daca sunteti de aproximativ aceeasi dimensiune).
Evita "necesitatea" de a cumpara tot. Este de inteles dorinta ta de a-i oferi tot ce este mai bun bebelusului, insa este bine sa te abtii de la aceasta nazuinta. Nu arunca banii pe tot felul de echipamente pentru bebelusi doar pentru ca ai citit ca sunt fantastice. Din proprie experienta iti zic ca am avut un premergator pe care nu l-am folosit deloc, un jumper pe care bebelusul l-a urat din toata inima, zeci de jucarii sofisticate care au palit in fata sticlelor de plastic umplute cu pietre, un scaun pentru masa in care nu a stat deloc. Economiseste banii (si vor fi multi!) si vezi la momentul potrivit daca chiar iti trebuie echipamentul respectiv.
Sa ai un copil este, fara indoiala, un efort costisitor. Cu toate acestea, cu un pic de planificare si de creativitate, poti economisi bani si te poti bucura de copil fara sa iti faci griji pentru problemele financiare.