Primul trimestru este unul dintre cele mai riscante, în sarcină. Riscul de avort spontan este crescut, în primele 3 luni, când pot apărea hemoragii cauzate de diverse nereguli: pe lângă infecțiile nedepistate la timp, contactul intim (care de cele mai multe ori nu este deloc periculos, dar sunt și excepții), probleme la nivel placentar și schimbări hormonale, o cauză deloc neglijabilă o reprezintă emoțiile. Iar dacă vă știți ca fiind o persoană anxioasă, care gândește și regândește orice situație, creându-și deseori scenarii negative, atunci știți foarte bine despe ce vorbim și materialul acesta este despre voi.
► Citește și 5 Cauze ale hemoragiilor în primul trimestru de sarcină
Iată cum să faci față emoțiilor negative din timpul sarcinii:
Renunță la NU-ul din mintea ta – Știm, este foarte greu să crezi că vei duce sarcina la bun sfârșit, mai ales dacă ai mai și trecut printr-un avort. Dar încearcă să lucrezi cu mintea ta și să îți setezi o gândire pozitivă. Spune-ți, în gând: voi intra în trimestrul doi în luna x, gândește-te la cum va arăta bebe, fă-ți planuri de viitor. Nu spunem să strigi sus și tare că ești gravidă imediat după ce ai văzut două linii, poți păstra secretul doar pentru tine și pentru soțul tău, o perioadă, dar fii cât mai pozitivă!
► Citește și Riscul de avort spontan, în fiecare etapă a sarcinii
Încearcă să te conectezi cu puiul tău – Poți crea o legătură cu micuțul încă de la începutul sarcinii. Atinge-ți burtica, vorbește cu micuțul și pune-i cântecele liniștitoare de pe internet – te vor liniști și pe tine, nu doar pe el. Mai bine să te conectezi, decât să te izolezi.
Petrece-ți timpul făcând ce îți place – Dacă vrei să te gândești cât mai puțin la sarcină, ocupă-ți timpul cu activități care îți plac: citește, urmărește seriale, plimbă-te, fă cumpărături, ascultă cântece care te binedispun. Creându-ți o stare de bine, și bebe va fi bine!
Discută cu partenerul despre ce te preocupă – Împărtășește-ți îngrijorările, când simți că sunt prea apăsătoare. Mai mult, roagă-ți partenerul ca până în săptămâna a 12-a să aibă răbdare cu tine, să te supere cât mai puțin și să aibă cât mai multă răbdare.
Identifică în mod clar problemele care te preocupă – și pune pe hârtie soluțiile posibile – Hormonii din primele luni sunt tare vicleni, așa că e posibil să confunzi o pietricică din ocean cu un aisberg. În acest caz când ceva te supără ia repede o foaie de hârtie, transcrie acolo întreaga poveste și soluțiile posibile. Această strategie te va ajuta să îți dai seama dacă problema este reală sau nu și dacă stă în puterea ta să o rezolvi. Dacă dă, fă un pan de bătaie și rezolv-o, dacă nu, stai liniștită în pat. Oricum nu poți schimba nimic, ci dimpotrivă: îi poți face rău lui bebe. Grijile nu rezolvă niciodată nimic!
► Citește și Sportul în timpul sarcinii: Ce efecte are asupra fătului
Mănâncă sănătos – Minte sănătoasă în corp sănătos – toată lumea știe asta! Alimentele procesate, de tip fast food și mâncăruri bogate în zahăr îți vor afecta negativ starea de spirit, în timp ce alimente sănătoase, legumele, proteinele și lichidele te vor ajuta să vezi totul mult mai roz.
Fă sport – Dacă medicul nu îți interzice, fă sport: plimbă-te măcar 20-30 de minute pe zi, fă yoga sau mergi la sală cu un antrenor personal, care să știe foarte bine ce fel de exerciții sunt potrivite în perioada sarcinii.
Odihnește-te – Somn, somn, somn! Nu te culca mai tărziu de 22.00, deoarece între orele 22–2, se produce în creier peste 97% din cantitatea de melatonină necesară corpului. Horomnul melatonină reglează ceasul biologic al organismului, combate insomnia, este un antioxidant de top și echilibrează activitatea endocrină. Mai mult, încearcă să dormi și ziua cel puțin 30 de minute. Lipsa somnului intensifică emoțiile nagtive și agravează simptomele fizice neplăcute precum greața.
Sursa foto: Free pik