Sari la conținut

Cum sa faci fata unei cezariene de urgenta

Sentimentul ca nu esti o mama destul de buna si o incredere de sine scazuta sunt sentimente normale pe care le poti resimti dupa o cezariana de urgenta. Avand in minte doar planurile pentru nasterea naturala, vei fi pusa in fata unei furtuni emotionale odata cu cezariana de urgenta. In plus fata de presiunea emotionala, corpul tau va trece printr-o operatie majora si vei simti ca pierzi total controlul in doar cateva momente. Iata in continuare cateva sugestii care te vor ajuta sa ai o recuperare rapida si fara complicatii.

Confrunta-ti  sentimentele

Numarul de operatii de cezariana se situeaza in jurul procentului 32% si de aceea nu trebuie sa te simti ca si cum ai fi singura care a trecut prin asta. Din pacate, stim ca procentul de mai sus se poate sa nu o ajute cu nimic pe tanara mama care si-a imaginat timp de noua luni cum va decurge nasterea naturala. Exista unele mame care se simt ca si cum ar fi inselat nasterea. Altele au o abordare mai pozitiva a cezarienei de urgenta si uita de tot odata cu primele strigate ale copilului.

Desi nu toata lumea impartaseste aceeasi experienta, trebuie sa iti confrunti sentimentele pentru a merge mai departe. Daca ai probleme cu clarificarea emotiilor si sentimentelor pe care le resimti, poti solicita ajutorul unui terapeut. Poti alege si sa faci terapie de grup cu alte mame care au trecut printr-o experienta similara .

Recuperare sanatoasa si sigura

Un pacient care a suferit o cezariana de urgenta ramane in mod obisnuit in spital de la doua la patru zile. Vei avea nevoie, de asemenea, de ajutor suplimentar la domiciliu, mai ales daca ai si alti copii mici de care trebuie sa ai grija. In plus fata de recuperarea dupa interventia chirurgicala abdominala majora, este posibil sa apara si alte simptome postpartum, cum ar fi modificari ale dispozitiei, sani umflati si scurgeri vaginale.

Orice lucru care pune presiune pe zona de incizie va fi deosebit de dureros, dar recuperarea va progresa pe zi ce trece. Daca simti ca iti vine sa tusesti sau sa stranuti foloseste-ti mainile pentru sprijin. Plimbarile usoare sunt importante pentru recuperare si vor reduce riscul de formare a cheagurilor de sange. Ele sunt importante mai ales dupa ce ai luat medicamentele prescrise de medic. Copcile iti vor fi indepartate de obicei in a patra sau a cincea zi, iar odata ce ajungi acasa, va trebui sa te odihnesti mult, sa consumi multe lichide, sa faci miscare moderat si sa iti verifici zilnic incizia.  

“Cadouri” care ajuta la recuperare

In plus fata de recuperarea fizica si emotionala, vei avea nevoie de cateva elemente esentiale pentru a ajuta la procesul de vindecare. O perna pentru alaptare va ajuta la ameliorarea durerii si arsurilor pe care le-ai experimentat in urma operatiei. Va usura de asemenea presiunea din timpul alaptarii, deoarece designul acestui tip de perna permite contactul piele-la-piele dar in acelasi timp, ia presiunea nou-nascutului de pe anumite zone sensibile ale corpului. Un alt cadou esential este balsamul special pentru vindecarea cicatricilor.

Nasterea este o binecuvantare dar si una dintre cele mai grele experiente prin care trece o femeie. Adauga o cezariana la aceasta si problemele legate de nastere cresc in mod semnificativ. Sfaturile de mai sus te vor ajuta in procesul de vindecare emotionala si fizica in timpul de recuperare dupa o operatie cezariana neplanificata.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!