Placenta praevia este una dintre afectiunile care pot pune probleme in sarcina si se refera la cazul in care placenta acopera total sau partial cervixul. Placenta praevia are loc intr-una din 200 de sarcini si exista trei tipuri cunoscute.
Trei tipuri de placenta praevia
- Praevia completa in care deschiderea uterului este acoperita complet.
- Praevia partiala in care doar o parte a cervixului este acoperita de placenta.
- Praevia marginala este cea care se extinde pana la marginea cervixului.
Diagnosticare
Diagnosticarea placentei praevia se face de obicei cand apare sangerare fara durere in trimestrul al treilea. Daca sangerezi, inainte de a face un examen vaginal, ar fi bine sa excluzi posibilitatea de a avea placenta praevia. Exista oricum si posibilitatea de a se gresi diagnosticarea: exista o rata de fals pozitiv de 10% de obicei in momentul in care vezica este plina. Exista si o rata de 7% de fals negativ, in mod uzual aparand in momentul in care nu se vede praevia deoarece este in spatele capului bebelusului.
Alte motive pentru a suspecta o praevia pot fi contractiile premature, asezarea anormala (transversal) sau daca uterul este mai mare decat ar trebui la varsta gestatiei.
Citeste si despre tratamentul placentei praevia.
In timpul ultrasunetelor din al doilea trimestru, se vor identifica mai multe placenta praevia. In mod tipic, la 16 saptamani placenta ocupa 25-50% din suprafata. Al treilea trimestru aduce o crestere a sistemului uterin care flancheaza cresterea placentei. Din aceste motive, desi 5% dintre sarcini sunt diagnosticate cu praevia completa in al doilea trimestru, 90% dintre ele se vor rezolva pana la termenul de nastere, iar cele 45% de sarcini diagnostcate cu praevia marginala se vor rezolvan proportie de 95% pana la termenul nasterii.
Adevarata placenta praevia la termen este o conditie foarte serioasa.
Complicatiile pentru bebelus includ:
- Restrictie de crestere intrauterina (IUGR) ca urmare a perfuziei placentare slabe
- Incidenta crescuta a anomaliilor congenitale
Riscurile pentru mama includ:
- Hemoragie care ii poate pune viata in pericol
- Necesitatea de a face cezariana
- Risc crescut de hemoragie postpartum
- Cresterea riscului de placenta accreta (Placenta accreta apare in cazul in care placenta se ataseaza direct la muschiul uterin.)
Placenta previa odata diagnosticata va insemna, de obicei, repaus la pat pentru mama, frecvent in spital. In functie de varsta gestationala pot fi administrati steroizi pentru a ajuta la maturizarea plamanilor copilului. Daca sangerarea nu poate fi controlata se face de obicei o cezariana de urgenta, indiferent de varsta sarcinii. Unele previa marginale pot fi gestionate fara interventia chirurgicala de cezariana, celelalte tipuri de placenta previa se opun nasterii vaginala.
Exista cativa factori care pot duce la placenta praevia:
- Varsta avansata mamei
- Cresterea numarului de sarcini
- Chirurgie uterina anterioara, inclusiv cezariana (indiferent de tipul de incizie)
Placenta previa poate fi un diagnostic foarte infricosator pentru o viitoare mama. Perioada de timp de la diagnostic la nastere este adesea o perioada de mare ingrijorare si frica. Dar cu supraveghere atenta si permanenta, toate lucrurile se vor rezolva cu bine in final.
Sursa foto: Wikipedia