Acest articol este pentru mamicile aflate la primul lor bebelus si care nu au o idee prea clara despre ce inseamna sa ai grija de un bebe. Ca sa se poata asimila informatia voi tine lucrurile cat mai simple si voi face trimiteri la alte articole care trateaza fiecare subiect, mai pe larg.
Pe scurt, trebuie sa ajuti bebelusul sa manance, sa doarma, sa se schimbe (haine, scutece), sa faca baie, sa iasa la plimbare, sa se simta relaxat, sa primeasca ajutor daca are o problema medicala.
1. Alimentatia.
Bebelusul se hraneste la cerere, cand da semne ca este nelinistit. Asta inseamna cam la aproximativ 2 ore. Poate fi alaptat sau poate fi hranit cu lapte praf. Alaptatul este recomandat.
Cum se face o sesiune de alaptat pas cu pas
Biberonul potrivit pentru nou-nascut
Regulile de aur ale alimentatiei la san
2. Somnul
Bebelusii dorm in reprize scurte, de una sau doua ore, fie zi fie noapte. In primele zile de viata dorm, in total, pana la 20 de ore pe zi.
Somnul bebelusului, obicei bun
3. Scutece
Daca mananca bine, face caca de doua ori pe zi sau mai des si pipi de pana la 6 ori pe zi. Trebuie schimbat des, pentru a nu aparea iritatii in zoa scutecelor.
Ghid practic pentru schimbarea scutecelor
Cum previi si cum tratezi iritatia de scutece
4. Haine
Nu imbraca bebelusul prea gros sau prea subtire, pentru ca nu isi poate regla temperatura corpului. Regula generala este sa aiba cu un strat in plus fata de tine.
Hainele bebelusului pentru primele saptamani
5. Baie
Un bebelus atat de mic nu trebuie neaparat sa faca baie zilnic. O data la doua zile poate fi suficient. Ai grija sa ii tii fata curata.
Trusa de toaleta ideala a bebelusului
6. Plimbare
Dupa 3 zile bebelusul poate fi scos afara, initial pentru plimbari scurte si ulterior timpul se mareste treptat.
Somnul bebelusului in aer liber
Cu bebe la plimbare, in fiecare zi
7. Interactiune
Iubeste bebelusul - tine-l in brate (preferabil piele pe piele), priveste-l in ochi, vorbeste-i.
8. Medical
Bebelusul va fi verificat in spital. Trebuie sa gasesti un pediatru care sa il poata vedea si sa iti raspunda la intrebari (sigur vor exista). Cele mai intalnite probleme la inceput sunt icterul si cordonul ombilical.
Despre ombilicul bebelusului (Video)
Ca sa iti fie mai usor sa il intelegi pe bebe citeste si despre lucrurile dificile pe care le are el de facut in prima saptamana de viata.
Si, la final, dam si examen, ca sa vedem daca stii ce sa faci. Uite un scurt test de puericultura, care iti va indica daca mai ai de invatat.
Simplu, nu?