Pe masura ce fatul creste si uterul se mareste in volum, forma abdomenului femeii se va schimba in mod gradat.
In primul trimestru de sarcina cresterea in volum a uterului nu este sesizabila, iar schimbarile de silueta, desi exista sunt minime. Cu mici exceptii vei putea purta toate hainele tale obisnuite. Cu toate acestea te vei ingrasa 2-3 kilograme iar circumferinta taliei o sa creasca.
Din luna a IV, fatul este complet format si incepe procesul de crestere in greutate si in inaltime. In plus placenta este formata si se dezvolta la randul ei asa ca o sa fie evident pentru toata lumea ca esti o femeie insarcinata.
Uterul creste evolutia acestuia fiind influentata de o serie de factori. Cresterea in volum a uterului in cursul lunii a IV si a V-a de sarcina este in sus catre abdomenul superior. La sfirsitul lunii a V, fundul uterin a ajuns la nivelul buricului. Dimensiuniea vizibila a abdomenului depinde de inaltimea femeii, de tonusul musculaturii si de o suma de factori ereditari. Un alt element care conteaza este faptul daca este prima sarcina sau nu.
Conteaza si pozitia copilului in uter. Dimensiunile si forma abdomenului femeilor insarcinate se schimba in functie de tumbele pe care le face bebelusul. Daca este cu capul in jos burta o sa para cazuta, daca este cu capul in sus, burtica o sa fie foarte rotunda, iar daca sta pe lateral burta o sa fie lata si relativ turtita.
O femeia inalta o sa aiba un abdomen mai mic decat o femeie mai scunda, iar o femeia care are un foarte bun tonus al musculaturii abdominale o sarcina mai putin vizibila decat una cu musculatura neantrenata.
La finele lunii a VII de sarcina uterul trece cu circa patru cinci degete peste buric, si cresterea in sus inceteaza, astfel ca abdomenul proeminent o sa fie vizibil. Dezvoltarea copilului se poate evalua acum prin urmarirea nivelului fundului uterin, care poate fi palpata de medic si pe care o poti sesiza si tu.
Amplitudinea ambomenului nu este un semn de certitudine in ceea ce priveste dimeniunile copilului. Nu toate femeile isi "poarta" copiii in acelasi fel, dupa cum nu toate femeile gravide au aceeasi "silueta". Atata timp cat sarcina merge bine si medicul iti spune ca nu sunt probleme, nu trebuie sa-ti faci griji in ceea ce priveste amplitudinea abdominala si nici sa te compari cu alte burtici la aceeasi varsta a sarcinii.