Sari la conținut

Cum si cat trebuie sa manance o gravida

Pentru o femeie insarcinata un ritm regulat al meselor este fundamental. Mesele regulate in timpul sarcinii aduc o serie de avantaje asa ca este foarte bine daca inca din primele saptamani de sarcina adopti un orar alimentar riguros.

Mesele regulate sustin buna digestie, previn si combat eficient greturile din prima perioada a sarcinii, garanteaza o buna si constanta asimilare de nutrienti, previne balonarea si indigestia, fenomene frecvente in timpul sarcinii. Regulile de au sunt: trei mese principale, doua gustari mici, mese la aceeasi ora si, indiferent de motiv nu sari peste niciuna din mese.

Creste nivelul caloric in mod gradat. In felul acesta nu te vei ingrasa mai mult decat este necesar. In primul trimestru ai nevoie de 150 calorii in plus pe zi, in al trimestrul al doilea si in al treilea, aportul de calorii poate sa creasca pana la 350 calorii in plus zilnic. In ultima luna de sarcina poti reduce acest aport pana la 250.

Foarte importanta este cantiatatea de nutrieni pe care organismul tau o primeste zilnic. Ai nevoie de 70 de grame de proteine pe zi. Redu aportul de glucide pana la 40-50 de grame pe zi, ceea ce inseamna 80 de grame de biscuiti sau 100 de grame de paine sau 150 de grame de cereale integrale. Formula ideala este o portie medie de cereale dimineata si cate una-doua felii de paine la fiecare din celelalte doua mese principale din zi. Alege mereu variantele integrale de cereale si paine.

Alimentele de baza in sarcina: peste, lapte si mere

Nu evita lipide. Dimpotriva, lipidele sunt esentiale pentru buna dezvoltare a tesutului nervos al fatului.
Alege uleiurile bogate in acizi grasi esentiali si redu, fara sa elimini din alimentatie grasimile de origine animala (unt crud, smantana, produse lactate integrale pasteurizate), care aduc vitamina A si D, precum si calciu.

In ceea ce priveste vitaminele, fii atenta cu acid folic, respectiv vitamina B9, al carui rol este crucial in dezvoltarea copilului in primele saptamani de sarcina, contribuind esential la procesul corect de diviziunea celulara. O femeie insarcinata are nevoie de aproximativ 500 miligrame pe zi de acid folic in timpul sarcinii.

Alimente bogate in fier

Acidul folic se gaseste mai ales in vegetalele cu frunze verzi (spanac, salata verde), dar si in drojdia nutritiva, ficat, galbenus de ou, porumb, castane, nuci, avocado, migdale, pepene galben, naut si  branzeturi fermentate.

Medicul este cel care poate prescrie suplimente, iar daca acesta nu o face inseamna ca nu este nevoie, in conditiile in care respecti o dieta cat mai variata si cat mai sanatoasa. De regula toate femeile insarcinate primesc un sumpliment de minerale si vitamine in primul trimestru de sarcina.




Fierul ramane in timpul sarcinii un mineral fundamental. In cazul in care analizele indica faptul ca te afli in deficit de fier, medicul recomanda suplimente. Trebuie sa stii ce fierul este cel mai bine absorbit din surse naturale, carnea, ficatul si legumele fiind alimentele recomandate a fi incluse in dieta zilnica.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!