Sari la conținut

Curatenia generala inainte de venirea copilului

Eu nu am avut deloc un 'instinct de cuib' inainte de venirea oricaruia dintre cei doi copii, dar tare mi-ar fi fost util. Mult mai simplu ar fi fost sa fac lucrurile in avans si nu atunci cand imi recunosteam singura ca asa nu se mai poate: ceva trebuie schimbat. 

Ca sa nu simti ca te napadesc toate lucrurile din casa atunci cand ai un copil, de ai impresia ca nu mai poti pune nici macar o agrafa de par pe o polita, fiindca sunt toate pline si gata sa cada, atunci ai nevoie de o organizare. Una care tie si celorlalti locuitori ai casei sa va para cat de cat logica, astfel incat sa o puteti pastra in viitor.

Si, desigur, sa nu pastrezi lucruri care ar face mult mai bine sa aterizeze direct in cosul de gunoi. Eu momentan ma lupt cu biblioteca. Este biblioteca aceasta a mea un magnet de lucruri inutile ceva de speriat: intinsa pe un intreg perete de sus pana jos, cu o multime de rafturi si cutiute. Ca sa ajungi la o carte ai nevoie de de curaj, sa navighezi printre bucati de jucarii stricate insa pastrate acolo, ca poate le repara cineva, lanterne, baterii, chitante musai sa fie tinute fiindca nu se stie vreodata, documente care ar trebui semnate si duse, perii pentru par si unghiere, medicamente de cand a fost cineva bolnav si trebuie avute la indemana, monezi, servetele, cani, aparate foto, jucarii favorite... Ce mai, am impresia ca nu exista ceva in aceasta casa care sa nu fi fost pus la un moment dat in biblioteca.

Din lupta cu acest monstru in care se aduna zilnic fel de fel de lucruri am inteles cateva principii foarte simple de la care nu este voie sa te abati nici macar o secunda fiindca esti imediat inghitit. Sa vi le spun:

- Fiecare lucru trebuie sa aiba un loc al lui. Preferabil nu la vedere, fiindca mai ai nevoie de el si maine sau saptamana viitoare. Cumpara cutii si cutiute, foloseste la maxim sertarele. 

- Stiati de legea gramajoarei? Oriunde este o gramajoara de lucruri, in extrem de putin timp se va face o gramada foarte mare de fel de fel de lucruri fara legatura cu cel initial. Asa ca nu lasa nimic din mana in primul loc care iti vine.

- Gandeste in avans si sorteaza. Iar asta este mai ales aplicabil la acte si haine. Cu un copil, fie el in burtica sau impleticit pe langa picioarele tale, cantitatea de acte creste enorm. Musai sa pui ordine in ele. Si hainele se schimba cu rapiditate, nu o data la 3 luni, asa cum erai obisnuita. Asa ca profita acum, cat te-a lovit instinctul curateniei si imparte-le pe luni, tinand cont de marimi, dar si de anotimp.

- Nu pastra nimic nefolosit de cateva luni dupa principiul ca poate il folosesti vreodata. Cel mai probabil este ca nu se va intampla. Mereu va aparea ceva mai nou si mai interesant.

- Redu, pe cat posibil, cumparaturile. Inainte de a lua ceva doar pentru ca este simpatic gandeste-te - chiar ai nevoie de acel lucru? Nu de alta dar si acela este un obiect de care te vei impiedica prin casa si de care va trebui sa ai grija de acum inainte. Si daca l-ai cumparat, atunci arunca corespondentul lui care este deja in casa.

 

Prin urmare, daca vrei sa faci ceva pentru casa ta in asteptarea copilului, atunci uita de vopsirea peretilor, fiindca oricum intr-un an va incepe sa ii mazgaleasca cu mult drag si spor si incepe sa iti golesti casa. Tine minte, copilul are mult mai multe lucruri de cat tine si toate necesare ACUM. Daca vrei sa nu iti devina casa un monstru care te inghite, precum biblioteca mea, taie-i de pe acum capetele si pune-le, ordonat, in cutiute cu eticheta. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!