Profesioniștii din domeniul medical spun că o cantitate mică de cofeină, în timpul sarcinii, nu îi dăunează copilului. Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi recomandă limitarea consumului de cofeină la mai puțin de 200 de miligrame pe zi, în timpul sarcinii, adică aproximativ o ceașcă și jumătate de cafea.
În timp ce băuturile cu cofeină, dar și alimentele precum ciocolata au fost considerate sigure pentru a fi consumate în timpul sarcinii, noi cercetări au arătat că acest consum de cofeină, în timpul sarcinii, ar putea avea un efect de durată asupra copilului.
Potrivit studiului publicat în JAMA Network Open, la care au participat 1116 perechi mamă-copil, s-a constatat că micuții care au fost expuși la consumul de cofeină, în timpul sarcinii, au fost mai scunzi decât copiii mămicilor care nu au consumat cofeină.
Copiii mămicilor care au consumat cofeină, în timpul sarcinii, s-au dovedit a fi mai scunzi până la vârsta de 4 ani decât cei ai căror mame nu au consumat cofeină. Până la împlinirea vârstei de 8 ani, discrepanța în ceea ce privește înălțimea copiilor a fost și mai mare, potrivit autorului principal, dr. Jessica Gleason, epidemiolog perinatal.
„Nu sunt diferențe uriașe de înălțime, dar totuși există diferențe de înălțime între copiii persoanelor care au consumat cofeină în timpul sarcinii și copiii ai căror mame nu au consumat cofeină”, a declarat pentru CNN Gleason, cercetător la Institutul Național de Sănătate a Copilului Eunice Kennedy Shriver și Dezvoltarea umană.
Studiul a ajustat o serie de factori, inclusiv vârsta maternă, statutul socioeconomic, etnia și starea civilă.
De asemenea, studiul este în concordanță cu cercetările anterioare care au asociat consumul de cofeină, în timpul sarcinii, cu statura mai mică a copiilor, iar alte studii au descoperit asocierea dintre consumul de cafea, în timpul sarcinii, cu o greutate mai mică a copilului, la naștere.