Cele mai multe femei intra in travaliu de unele singure dupa 40 de saptamani sau foarte aproape de data probabila a nasterii. Uneori insa este necesara declansarea artificiala a travaliului din cauza unor probleme medicale ale mamei sau ale copilului.
Te vei simti probabil speriata cand vei auzi despre inducerea travaliului, insa trebuie sa ramai calma si sa afli toate informatiile de care ai nevoie inainte de a fi de acord cu aceasta procedura.
Accepti sau nu inducerea travaliului?
Pune urmatoarele intrebari:
- Exista o problema de sanatate (a mea sau a copillului) care face necesara inducerea travaliului?
- De ce am nevoie de aceasta procedura?
- Ce se intampla daca aleg sa astept?
- Cum va fi travaliul indus?
- Care sunt sansele sa fac cezariana daca travaliul este indus?
Motivele pentru inducerea travaliului pot fi numeroase, insa cele de mai jos sunt cele mai probabile:
- Sarcina este peste termen (mai mult de 42 de saptamani)
- Ai hipertensiune arteriala cauzata de sarcina
- Ai probleme de sanatate cu ar fi diabetul care pot fi inrautatite de sarcina sau care pot face rau bebelusulu.
- Ai infectie in uter (corioamnionita)
- Placenta a inceput sa se separe de uter (abruptio placenta)
- Ti s-a rupt apa si travaliul nu s-a declansat.
Pot fi motive pentru care medicul tau considera ca inducerea este potrivita pentru tine. Este important sa intelegi pe deplin motivele. Trebuie sa stii cum se va face inducerea si sa cunoasti riscurile si beneficiile metodei.
Inducerea travaliului poate include:
Intinderea membranelor – Medicul poate alege intinderea membranelor pentru a ajuta la declansarea travaliului. Pentru asta, medicul ca face un examen vaginal si va trece degetele peste membranele care conecteaza sacul amniotic de peretele uterului. Asta poate da durere si sangerari usoare. Travaliul se poate instala sau nu.
Ruperea sacului amniotic (ruperea apei) – medicul poate rupe apa pentru a incerca inducerea travaliului. Este important sa stii ca acest lucru nu declanseaza intotdeauna travaliul. Dar, odata ce apa este rupta, va trebui sa primesti medicamente daca travaliul nu incepe.
Maturare de col uterin – medicul poate pune un medicament in vagin pentru a induce travaliul sau pentru a matura cervixul. Aceste medicamente pot provoca contractia muschiilor uterului.
Medicamente - Desi nu este un proces foarte bine inteles, se crede ca organismul elibereaza oxitocina, care declanseaza travaliul. Oxitocina este livrata printr-o perfuzie si cantitatea va creste pana cand vei avea contractii regulate.
Efecte secundare posibile si riscuri in urma inducerii travaliului
Este important de stiut ca inducerea pot avea efecte secundare si riscuri. Medicul ar trebui sa iti explice totul pe larg pentru ca tu sa iei cea mai buna decizie pentru tine si copilul tau.
- Inima bebelusului va fi monitorizata in permanenta in timpul procedurii. Roaga-i sa iti instaleze o centura de monitorizare care sa iti permita sa te deplasezi. Daca nu au, vei fi monitorizata la orizontala si vei avea mai putina libertate de miscare pentru ameliorarea durerilor travaliului. Ca atare creste si posibilitatea de a-ti fi administrate antialgice.
- Unele medicamente cum ar fi oxitocinele pot declansa rapid travaliul si il pot face mai puternic ca cel natural. Acest lucru poate reduce ritmul cardiac copilului. Oxitocina va fi ajustata pentru a ajuta la mentinerea travaliului si a ritmulului cardiac al copilului la un nivel de siguranta.
- Daca treci printr-o inductie, tu si copilul tau veti avea un risc mai mare de infectie decat femeile care nu trec prin aceasta procedura.
Citeste si despre metode naturale de declansare a travaliului.
- Daca inductia nu functioneaza, este posibil sa te duci acasa si sa astepti sau sa faci cezariana.
- Ruptura uterului este o complicatie rara, dar posibila.
- Plamanii si creierul unui copil se maturizeaza tarziu in timpul sarcinii. Uneori este greu sa stii exact cand copilul a fost conceput si cand este data exacta a nasterii (la termen la 40 saptamani). De aceea, cu aceasta procedura exista riscul sa nasti inainte de 39 saptamani.
Procedura de inducere a travaliului trebuie folosita doar daca sanatatea ta sau a copilului sunt in joc! Nu apela niciodata la inducerea travaliului din motive de convenienta. Corpul tau iti va spune clar cand este timpul sa nasti.
Sursa foto: hepta.ro