Sari la conținut

De ce am ales să recoltez celule stem din cordonul ombilical al puiului meu

„De ce să cheltuieşti atât de mulţi bani pentru un lucru?”, „Nu ţi se pare că plăteşti un pic cam mult pentru ceva de care te rogi să nu ai nevoie?” – sunt întrebări pe care le-am auzit din toate părţile, atunci când căutam informaţii despre recoltarea de celule stem din cordonul ombilical al omuleţului ce avea să vină pe lume în doar câteva luni.

Eram destul de confuză, ştiam că îmi doresc asta pentru puiul meu, însă nu ştiam ce să le răspund celor din jur. Nici măcar în discuţia cu soţul meu nu aveam argumente clare nici unul dintre noi…

Însă acum, la doi ani de la naşterea puiuţului, ştiu că am făcut cea mai bună alegere! Nu, nu am avut nevoie de ele până acum, dar susţin cu tărie că toţi părinţii ar trebui să recolteze celule stem pentru puiuţii lor, dacă nu le este realmente imposibil din punct de vedere financiar. Şi argumentele mele nu sunt puţine…La ce mă refer? Înainte de a detalia, vă las aici şi un interviu foarte interesant despre lucrurile pe care trebuie să le urmărească orice mamă care ia în calcul posibilitatea de a stoca celule stem din cordonul ombilical al micuţului ei.

Deci, de ce am ales să stochez celule stem din cordonul ombilical al puiului meu?

În primul rând, pentru că o armă în plus în luptele pe care le-ar putea duce copilul meu, la un moment dat, nu strică niciodată. De ce ai spune NU unei proceduri care, la un moment dat, îţi poate salva copilul de cel puțin 80 de boli – cancere (da, chiar cancer!), boli genetice, boli imunologice si metabolice, leucemii, limfoame, mielom multiplu, anemii severe, tumori ca neuroblastomul? Toate acestea pot fi tratate prin transplant cu componente care se găsesc în sangele din cordonul ombilical. In plus, potrivit informaţiilor pe care le-am găsit pe site-ul REGINA MARIA, în ultimii ani cercetarea a fost extinsă la medicină regenerativă, existând studii în desfășurare, în cadrul carora sunt trataţi copii cu autism, paralizie cerebrală şi alte afecţiuni neurologice.

Un alt argument deloc de neglijat este acela că singurul efort din partea ta, ca mamă, este cel financiar. Şi asta pentru că recoltarea celulelor se face imediat după naştere, fără niciun risc pentru mamă sau pentru copil, din sângele rămas pe cordonul ombilical (care, a propos, altădată se arunca).

Ştiu, nici efortul financiar nu este deloc de neglijat, iar argumentul “pentru copilul meu aş cheltui toţi banii din lume” nu prea se aplică în lumea reală. Cu toate acestea, înainte de a lua această decizie, m-am pus în situaţia în care ar trebui să îi salvez viaţa copilului meu. Ce aş face?! M-aş lupta până în pânzele albe să fac rost de banii necesari, poate mult mai mulţi decât suma de care trebuie să dispun pentru recoltarea si stocarea de celule stem. Nu este ieftin, într-adevăr, dar dacă la un moment dat ar ar fi necesare?!

Unul dintre argumentele contra, care m-au pus serios pe gânduri atunci când a trebuit să dăm un răspuns final, a fost ideea ca “nu s-ar fi facut transplanturi cu astfel de celule stem”. Am citit, m-am documentat şi cel mai important mi s-a părut faptul că în prezent există nu numai studii, ci peste 40.000 de transplanturi efectuate cu succes în toată lumea cu ajutorul celulelor stem din sângele cordonului ombilical, care salvează viețile copiilor cu boli rare. Unele dintre ele chiar și în România. Mai mult, procentul românilor care apelează la stocarea de celule stem este în creștere în fiecare an. De ce m-a bucurat să aflu asta? Mi-am dat seama că şi la baza deciziei acestor oameni au stat ore, zile de documentare, pentru a se asigura că au luat cea mai bună decizie. În jurul acestui fenomen s-a dezvoltat o industrie uriașă, iar băncile se promovează tot mai bine. Cum s-ar fi putut ajunge aici, dacă transplanturile nu s-ar fi dovedit de un real succes?

Eu nu îi pot spune niciunei mame să fie de acord cu recoltarea celulelor stem, doar pentru că eu asta cred. Îi pot spune, în schimb, să se documenteze foarte bine, să îşi pună pe hârtie toate întrebările care o macină şi să meargă cu ele la cât mai mulţi agenţi comerciali din domeniu, pentru ca în final să ia cea mai bună decizie.

Eu aş alege fără să stau pe ganduri să recoltez celule şi pentru al doilea copil şi aş face-o tot la rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA, unde am făcut-o şi când mi s-a născut primul copil. Am găsit acolo medici care mi-au devenit prieteni, care mi-au demonstrat că am făcut cea mai bună alegere şi care mi-au arătat ce înseamnă excelenţa. Mai mult, m-a bucurat să aflu că banca de celule stem Regina Maria este prima bancă din România afiliată secțiunii europene a Cord Blood Association.

Nu pot spune că este vorba deja de tradiţie, pentru ca ar fi prea mult spus despre un domeniu destul de nou, însă cred că experienţa îşi spune cuvântul.

Nu, nici măcar pentru o clipă nu mi-aş putea dori ca cel mic să sufere de una dintre aceste boli, doar pentru a-mi spune mie însămi că a meritat, însă dacă va fi aşa… de ce să trăiesc eu cu gândul că aş fi putut să îi salvez viaţa copilului meu şi nu am făcut-o?!
 

Interviu realizat de Ruxandra Luca cu Dl. Dr. Tudor Panu, director Regina Maria - Banca Centrală de Celule Stem.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!