Unul din simptomele caracteristice sarcinii, si care apare inca din primale saptamani de evolutie, este cresterea apetitului. Mecanismul care duce la aparitia acestei senzatii de foame crescuta este unul complex, determinat de hormonii de sarcina.
In cursul sarcinii rata metabolismului creste cu circa 50% astfel ca este necesar un aport suplimentar de nutrienti, dar care trebuie sa ramana in limita a 300-400 de calorii suplimentare. Cu alte cuvinte alimentele consumate de femeile gravide trebuie sa fie in primul rand foarte nutritive si putin calorice. Nutrientii sunt necesari pentru formarea organismului fetal si pentru modificarile organelor materne (uter, placenta, glande mamare etc.).
Aportul nutritiv suplimentar impus de necesitatile organismului femeii gravide explica senzatia de foame, care este coordonata de doi centri nervosi aflati in hipotalamus. Apetitul este reglat si prin efectele metabolice ale substantelor nutritive absorbite (nivelul de proteine, glucoza, lipide, starea depozitelor lipidice).
La peste jumatate din gravide se constata o stimulare accentuata a apetitului care debuteaza de obicei la inceputul trimestrului al doilea si se mentine pana la sfarsitul sarcinii, uneori diminuandu-se in ultimele luni. De asemenea se constata frecvent modificari ale gusturilor, cel mai des manifestate prin preferinte pentru fructe, muraturi, mancaruri sarate, condimentate.
Aceste preferinte sau pofte, sunt explicate de catre unii autori ca fiind determinate de o necesitate de stimulare gustativa ca urmare a diminuarii sensibilitatii gustative specifice sarcinii. Prin acelasi gen de mecanisme apare si aversiunea pentru anumite alimente.
Valorile apetitutului si dieta femeii gravide determina cresterea in greutate in timpul sarcinii, crestere in greutate considerata ca fiind necesara si normala, daca se mentine in anumite limite. Este considerata normala o crestere in greutate care pastreaza urmatorul ritm: 500 grame - un kilogram in primele 10 saptamani, 4-5 kilograme la 20 de saptamani, 8,5-10 kilograme la 30 saptamani, 11-13 kilograme, in total, la 40 de saptamani.
Apetitul crescut al gravidei trebuie detensionat prin consumul crescut de alimente nutritive cu valoare calorica mica: carne slaba, legume si fructe, uleiuri vegetale si cat mai putine dulciuri si alimente procesate.
Citeste si:
Poftele si sarcina. Mit sau realitate
Greseli de nutritie in dieta femeilor gravide. Cele mai frecvente