Sari la conținut

De ce mamele din China sunt “răsfățate” timp de o lună, după naștere

O practică străveche din Țara Mătăsii, potrivit căreia mămicile care au născut sunt protejate și nu sunt lăsate să se implice în îngrijirea bebelușului timp de o lună de la naștere, s-a transformat într-o adevărată industrie în China. Despre ce este vorba mai precis?

Crezi că o rezervă de lux într-un spital privat în care îți petreci următoarele 3-4 nopți după ce ai născut este cel mai mare răsfăț de care poți avea parte?! Ori, poate, în primele săptămâni ai avut ocazia să lipsești de acasă mai multe ore - fără plânsete, colici, biberoane ori cine știe ce alte provocări ce țin de îngrijirea unui nou-născut – și ai crezut că ai evadat la un spa?!

Ei bine, imaginează-ți cum ar fi ca, timp de o lună, după ce ai născut, să nu faci altceva decât să te relaxezi, să ai grijă de tine, să interacționezi cu bebelușul tău doar când acesta este liniștit, să nu fii nevoită să te trezești de zeci de ori în timpul nopții… De un astfel de “tratament” au parte mămicile din China care, de generații întregi, trec prin “zuoyuezi” sau “lăuzie” cum i se mai spune pe la noi. Timp de o lună, după naștere, de bebelușii chinezi se ocupă altcineva, nu mama, în mod direct. Aceasta nu trebuie decât să se concentreze pe propria recuperare.

În mod tradițional, în China, cea care preia îndatoririle mamei în prima lună după nașterea copilului este bunica maternă sau soacra, după caz. Însă, tot mai multe chinezoaice cu venituri peste salariul mediu apelează la serviciile unei “supermum”, un fel de bonă angajată timp de o lună pentru a se ocupa de absolut tot ce presupune îngrijirea bebelușului. Mai puțin în ce privește alăptatul, în cazul în care mama își hrănește natural copilul.

►Citește și Alăptarea în Kenya. De ce nu plâng bebelușii din Africa

Bineînțeles că astfel de servicii nu sunt deloc ieftine. Din contră, depășesc de câteva ori salariul mediu anual care se câștigă în Beijing, de exemplu. Adică, pentru o astfel de lună, o bonă poate câștiga și peste 10.000 de dolari. Nu e de mirare că atât în Beijing cât și în Hong Kong și Shanghai au apărut tot mai multe companii care oferă astfel de servicii.

Pare o cheltuială imensă, nu? Însă pentru mămicile din China care câștigă foarte bine și care nu vor avea mai mult de un copil această sumă merită efortul.

Însă nu totul este atât de “roz” în această lună. Căci, tot potrivit tradiției din China, proaspetele mămici trebuie să respecte niște reguli extrem de stricte. Astfel, pentru că se crede că femeile care tocmai au născut sunt extrem de sensibile la aerul rece, acestea nu au voie să iasă sub nicio formă din casă și nici măcar să nu-și facă duș. De asemenea, nu au voie să consume apă rece, iar dieta lor cuprinde doar supe calde.

►Citește și În jurul lumii în concediu de maternitate

Aceste reguli nu doar că pot fi incomode și plictisitoare pentru proaspetele mămici, dar pot fi deopotrivă și foarte periculoase. De exemplu, în vara anului trecut, o femeie din Shanghai a murit din cauza faptului căldurii. Nu a folosit deloc aerul condiționat și a sat tot timpul învelită cu o pătură, în condițiile în care temeperaturile în sezonul estival în Shanghai depășesc 30 de grade Celsius.

Deși sunt multe mămici în China care aleg să abandoneze această practică, pentru că li se pare învechită, companiile care oferă bone doar pentru o lună sunt din ce în ce mai prospere.

Sursa: KidSpot

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!