O tanara insarcinata, foarte simpatica spunea: "In fiecare noapte am cate o pofta: ba capsuni, ba mustar, ba seminte de susan!". Mai in gluma mai in serios se stie ca femeile insarcinate poftesc. Medicii spun ca este din cauza hormonilor si ca totul este doar in imaginatia lor, bunicile spun ca poftele trebuie indeplinite, viitoarele mame poftesc, iar viitori tati, musai, trebuie sa le indeplineasca.
Cert este ca poftele din timpul sarcinii nu sunt capricii. Gusturile femeilor insarcinate, dar si sensibilitatea la miros se schimba radica, sub efectul hormonilor. Intrebarea care se pune este daca aceste nevoi sunt reale, cum spun bunicile, sau sunt doar in imaginatia femeilor insarcinate, cum spun medicii.
Cele mai multe dintre femeile gravide au pofte bruste. De cele mai multe ori fiecare are poftele sale, dar exista si pofte, despre care putem spune ca sunt comune: varza si fructele rosii, cartofi prajiti si rosii, ciocolata si castraveti murati.
Citeste si:
Stii ce trebuie sa mananci?
Nici un studiu nu poate explica exact care este mecanismul poftelor din timpul sarcinii. Insa femeia nu se poate gandi la altceva, iar indeplinirea poftei este singura preocupare. Desi nu au o explicatie medicii sugereaza mai multe cauze posibile.
O explicatie este pusa pe seama furtunilor hormonale din timpul sarcinii. Hormonii de sarcina determina un dezechilibru in schimbarea sensibilitatii neurotransmitatorilor, iar sensibilitatea gustativa si olfactiva se dezvolta. Mai mult, apare si o atractie/respingere speciala fata de anumite categori de gusturi sau pentru anumite produse alimentare (femeile insarcinate in primele luni urasc mirosul de cafea, dar adora gustul castravetilor murat ori al fructelor, de exemplu).
O alta cauza o reprezinta tulburarile digestive. Greata, arsurile la stomac se calmeaza mai bine fata de unele alimente. Apare dezgustul sau preferinta fata de anumite alimente. Foarte multe femei insarcinate se indragostesc de piper, citrice si de toate alimentele murate. Toate sunt capabile sa calmeze problemele digestive. Reactiile adverese apar fata de prajeli si grasime, toate alimente care intretin tulburarile digestive tipice perioadei de sarcina. O alta pasiune se dezvolta fata de alimentele de tip fast-food, care au particularitatea de a se digera rapid. Asa se explica pofta nebuna fata de un cheeseburger la 12 noaptea....
O alta explicatie a poftelor din timpul sarcinii, in care cred in cea mai mare masura bunicile, iar medicii au o oarecare reticenta este aceea ca poftele vorbesc despre o nevoie nutritionala. Adica viitoarele mame poftesc la ceea ce au nevoie. Pofta de carne rosie, tradeaza un deficit de fier, pofta de lactate un deficit de calciu.
O alta explicatie pe care medicii o accepta este aceea a dezechilibrului emotional. Bucuria de a deveni mama, dar si anxietatea si oboseala duc la nevoia de a manca alimente dulci. Asa se explica pofta de ciocolata si produse de patiserie, prajituri, inghetata si alte dulciuri. In plus multe femei vad in lunile de sarcina o perioada de libertate in care pot manca ce si cat vor, ceea ce nu este neaparat util.
Esential este sa te alimentezi echilibrat, dar sa-ti satisfaci poftele, pentru ca acestea fac parte din evolutia fireasca a sarcinii. Incearca sa pastrezi o dieta variata si echilibrata, pentru a evita riscurile de deficiente si tulburari digestive. Nu-ti inhiba insa poftele pentru alimente grase sau dulci, dar incearca sa dovedesti ratiune, scrie Doctissimo.
Sarcina usoare si pofte putine!
Articole relationate
Cum să gestionezi conflictele între frați fără să creezi rivalitate. Ce spune expertul Laura Markham
Rivalitatea între frați este o realitate în multe familii, însă modul în care părinții gestionează aceste conflicte poate face diferența între o relație...
Copilul cu ADHD. Cum să abordezi crizele emoționale ale acestuia
Pentru părinții și profesorii copiilor cu ADHD (Tulburarea de Deficit de Atenție și Hiperactivitate), crizele emoționale pot fi momente dificile și stresante....
Răcelile la grădiniță: 7 sfaturi pentru părinți ca să reducă îmbolnăvirile
Odată ce copiii încep grădinița, răcelile devin adesea o parte inevitabilă a rutinei. Apropierea constantă de alți copii îi face pe cei mici mai susceptibili la...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu