Stii ca se spune ca in sarcina trebuie sa mananci zilnic in plus doar un mar si o felie de branza? Un nou studiu ne arata de ce acest lucru este adevarat.
Nu este nevoie sa mancam excesiv in sarcina ca sa sustinem dezvoltarea sanatoasa a bebelusului. Ultimele descoperiri arata ca in sarcina timpurie, sistemul digestiv al mamei isi creste absorbtia de energie ca sa poata face fata cererilor bebelusului.
Practic, in timpul sarcinii sistemul digestiv al mamei se mareste si se adapteaza in asa fel incat isi ia mai multa energie din aceeasi cantitate de mancare. O concluzie secundara a studiului este aceea ca modificarea sistemului digestiv poate sta la baza dificultatilor de slabire dupa ce nastem.
Cercetarile anterioare au aratat deja ca in cazul mamiferelor, intestinele femelei gestante cresc in timpul sarcinii. Dar pana la aparitia studiului de fata nu era clar de ce se intampla acest lucru.
Studiul arata ca un hormon eliberat dupa fertilizare de catre musculita de otet duce la marirea dramatica a intestinelor si stimuleaza stocarea de grasimi.
Bine, bine dar ce are de a face musculita de otet cu oamenii? Raspunsul este dat de dr. Jake Jacobson de la Medical Research Council's (MRC's) Clinical Sciences Centre din Londra. El spune ca musculitele de otet sunt un model de studiu de laborator foarte bun pentru biologia umana deoarece „multe dintre genele musculitelor, pe care le-am studiat, exista si la oameni. Musculitele utilizeaza si stocheaza grasimile ca si noi si metabolismul lor este controlat de hormoni similari.
Hormonii instruiesc intestinele sa se pregateasca pentru o cerere mai mare de energie.
La inceput, oamenii de stiinta credeau ca apetitul unei femei se schimba pe masura ce necesarul de energie a bebelusului creste. Dar noul studiu arata ca un hormon numit „hormonul juvenil” le spune intestinelor sa se adapteze si sa indeplineasca cererile de energie ale ovulelor fertilizate.
Hormonul se comporta similar cu hormonii tiroidieni umani care regleaza cererea de energie a organismului si care schimba de asemenea metabolismul grasimilor.
La musculitele de otet, nivelurile de hormoni incep sa creasca imediat dupaa imperechere si par de asemenea sa influenteze si fertilitatea. Daca hormonul este impiedicat sa schimbe intestinele, musculita va produce mai putine oua.
Citeste si un scurt ghid de alimentatie in sarcina.
Cercetatorii cred ca descoperirile lor explica de ce femeiele se chinuie sa isi recapete greutatea normala dupa nastere. Intestinele raman marite si organismul continua sa extraga mai multe calorii din mancare.
Rezultatele cercetarii trebuie verificate si pe oameni, insa ofera o privire interesata in fiziologia umana.
Doctorul JoeMcNamara, director de medicina a populatiei a MRC concluzioneaza:
„Cercetarea arata o noua explicatie stiintifica de ce a manca pentru noi nu este necesar si poate fi chiar daunator, din moment din ce in ce mai multe studii arata ca dieta mamei poate avea un impact major asupra inclinatiei spre obezitate a copilului.”