Ai citit titlul de doua ori si probabil te intrebi daca m-a batut soarele in cap in vara asta calduroasa. Toata lumea stie ca legumele si fructele reprezinta sursa perfecta de vitamine si minerale si sunt esentiale in sarcina pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului.
Acest lucru este adevarat daca consumi legume bio, crescute in conditii ecologice, nestropite cu pesticide, pentru ca un nou studiu avertizeaza asupra riscurilor aduse de aceste substante chimice in cazul femeilor insarcinate.
Cercetatorii de la Universitatea din California au aratat ca expunerea la chimicalele folosite in agricultura are un efect ascuns, care nu poate fi imediat sesizat. Femeile insarcinate care traiesc intr-un areal aflat la pana la 2 km de culturile de legume si fructe stropite cu pesticide obisnuite au un risc de pana la 60% mai mare sa dea nastere unor copii cu autism sau alte probleme de invatare.
Raportul publicat in Environmental Health Perspectives, nu este primul studiu care face legatura intre pesticide si problemele de invatare si adaptare la copii. Dar deschide drumul unor corelatii directe intre cazurile copiilor cu autism sau intarziere in comportament si zonele in care a locuit mama in perioada in care a fost insarcinata.
Proiectul Childhood Autism Risks From Genetics and Environment, derulat de Institutul UC Davis MIND, investigheaza unde au locuit familiile cu copii diagnosticati cu autism. Cercetatorii au corelat adresele celor peste 1,043 de familii din studiul CHARGE cu o datele provenind dintr-o alta baza de date care mapeaza locurile in care industria agricola a folosit pesticide. Oamenii de stiinta s-au concentrat pe pesticidele care sunt asociate cu probleme de dezvoltare, cum sunt organofosfatii si piretroizii.
Cercetatorii au aratat ca peste o treime dintre mamele CHARGE au locuit in timpul sarcinii intr-un radius mai mic de 1,5 km fata de locurile in care s-au aplicat pesticide. In plus, proximitatea fata de organofosfati la un moment dat in sarcina a fost asociata cu un risc crescut de boli din spectrul autist.
Femeile care au fost expuse insecticidelor bazate pe piretroizi chiar inaintea conceptiei sau in al treilea trimestru au avut de asemenea un risc marit de a naste copii cu autism.
Corelatia nu este identica cu cauzalitatea, iar cercetatorii admit ca mamele ar fi putut fi expuse si la alte chimicale din afara casei sau din alimentatie. Cercetatorii nu au avut de asemenea date legate de cate ore a petrecut afara viitoarea mama atunci cand pesticidele au fost imprastiate. De exemplu, ar fi putut petrece opt ore pe zi la locul de munca unde pesticidele nu au fost prezente.
Legumele fara insecte au un pret imens pentru sanatate
In plus, studiul aduce noi dovezi stiintifice care arata ca pesticidele folosite in agricultura contribuie la o serie de probleme de sanatate cauzate de mediu, de la moartea albinelor care polenizeaza o treime din rezerva de mancare a lumii la probleme in dezvoltarea creierului bebelusilor.
Irva Hertz-Picciotto, cercetator la Institutul MIND a declarat „in perioada gestationala timpurie, creierul dezvolta sinapsele, spatiile dintre neuroni in care impulsurile electrice sunt transformate in chimicale neurotransmitatoare care sar de la un neuron la celalat pentru a transmite informatiile. Formarea acestor jonctiuni este foarte importanta si se poate sa fie locul in care pesticidele opereaza si afecteaza neurotransmitatorii.”
Concluzia studiului este una directa si clara: pe cat le sta in putinta, femeile insarcinate trebuie sa fie extrem de atente pentru a nu lua contactul cu chimicalele din agricultura.
Ai grija ce mananci
Desi este clar ca cele mai expuse sunt femeile care locuiesc in apropierea locurilor in care au fost aplicate insecticide, nici cele care mananca legume tratate nu sunt ferite de probleme.
Conform unui alt studiu EWG, 65% dintre toate mostrele analizate de departamentul de agricultura al Statelor Unite contin urme de pesticide. Si nu pot sa ma opresc sa ma gandesc oare cate din legumele importate pe care le gasim in supermarketuri contin pesticide.
Nu poti stii niciodata de unde vin legumele si cum au fost tratate in respectiva cultura. De aceea, daca nu ai legaturi directe la tara unde poti fi sigura ca legumele nu sunt stropite cu insecticide si pesticide, iti vom spune un mic secret.
Organizatia non-profit EWG realizeaza un top anual al celor mai pline de pesticide legume si fructe din SUA. Unele legume si fructe sunt mai stropite ca sa poate fi ferite de daunatori sau pur si simplu absorb mai multe substante chimice. Topul este denumit Dirty dozen si, in oglinda, exista si topul numit Clean Fifteen, care prezinta cele mai curate si mai sigure legume si fructe.
Iata cele doua topuri din 2014:
„Clean fifteen”
- Avocado
- Porumb dulce
- Ananas
- Varza
- Mazare dulce (congelata)
- Ceapa
- Asparagus
- Mango
- Papaya
- Kiwi
- Vinete
- Grapefruit
- Cantalup
- Conopida
- Cartofi dulci
“Dirty Dozen”
- Mere
- Capsuni
- Struguri
- Telina
- Piersici
- Spanac
- Nectarine
- Castraveti
- Rosii Cherry
- Cartofi
- Mazare
In Romania
In Romania intr-un studiu dat publicitatii in 2013 de catre ANSV, din 3.367 de probe analizate, care au inclus fructe, legume, cereale, mâncare din cereale şi produse de origine animală, 839 (25%) conţineau reziduuri de pesticide, iar 31 (0,9%) aveau cantităţi de pesticide peste limita maximă admisă prin lege.
Dintre produsele analizate in 417 s-au identificat mai multe tipuri de pesticide. Merele aveau intre 2 si 7 tipuri (majoritatea celor studiate fiind din Romania); lamaile din Turcia intre 2 si 5 pesticide, mandarinele, portocalele si rosiile, majoritatea din Turcia aveau intre 2 si 5 pesticide. Substantele identificate cel mai frecvent au fost methidathion, imazalil, tiabendazol, chlorpyrifos şi pyrimethamil. De departe cea mai mare concentratie de pesticid a fost gasita in grapefruit (imazalil – 21,200 mg/kg).
Concluzia
Cat timp esti insarcinata fereste-te de culturile stropite cu insecticide, mai ales in momentul stropirii si ai mare grija de unde iti cumperi fructele si legumele pentru dieta. O optiune ar fi legumele si fructele bio, chiar daca costa mai mult, dar care iti pot asigura linistea sufleteasca si sanatatea bebelusului.