Unul din simptomele cele mai neplacute ale sarcinii sunt durerile de spate. Cauzele acestei suferinte sunt multiple si implica factori hormonali si mecanici.
Factorii mecanici sunt reprezentati de cresterea in greutate, necesara si fireasca in cursul sarcinii, schimbarea centrului de greutate si mecanica diferita a bazinului, cu toate oasele si articulatiile lui.
Cresterea in greutate in timpul sarcinii, care merge, in limtele normale pana in jurul a 10-17 kilograme, contribuie la schimbarile de postura. Pentru a face loc copilului care creste musculatura abdominala a mamei trebuie sa se intinda, ceea ce face ca mama sa nu mai poata avea o postura corecta. Pentru a compensa, musculatura inferioara a spatelui este suprasolicitata pentru a sustine greutatea crescuta a trunchiului ceea ce, inevitabil duce la dureri de spate.
Durerile din timpul sarcinii
Abdomenul voluminos impinge inainte centrul de greutate al mamei. In consecinta pelvisul inclina inainte si creste curbura lombara. Această miscare face ca tensiunea in zona lombara sa creasca , determina un dezechilibru muscular general si, implicit, duce la aparitia durerilor de spate.
Toate aceste modificare care incep din luna a doua de sarcina si care se accentueaza lent de la osaptamana la alta de sarcina, pe masura ce uterul creste in volum, duc la mersul de rata specific al femeilor insarcinate.
Durerile de spate sunt inevitabile
Pe langa acesti factori mecanici exista si o serie d efactori hormonali care duc tot la dureri de spate. Cel mai "periculos" este un hormon numit relaxin. Relaxin este un hormon care este produs in cantitati mari de ovare in timpul sarcinii. Acest hormon este responsabil pentru relaxarea articulatiilor din pelvis prin cresterea relaxarii ligamentelor, astfel incat copilul sa aiba cum sa vina pe lume prin canalul de nastere. Similar cu modificările mecanice aceste schimbari hormonale duc la durere si disfunctie motorie.
Organismul are capacitatea de a echilibra toate aceste fenomene astfel ca durerile de spate sunt suportabile si pot fi compensate printr-o postura corecta dar adaptata la uterul gravid si la noua mecanica a trunchiului. Doar 50% dintre femei merg la medic din cauza durerilor de spate, restul considera durerile "normale".
Cum tratezi durerile de spate?
- Acupunctura si masajul sunt o buna solutie.
- Exercitiile abdominale pentru intarirea musculaturii abdominale.
- Cresterea in greutate in limite normale, miscarea fizica lejera si o pozitie corecta scad durerea de spate.
- Inotul si relaxarea in apa, sunt o buna solutie.