In jurul celei de a 20-a saptamani de sarcina obstetricianul te trimite sa face o ecografie morfofunctionala. Aceasta ecografie este capabila sa stabileasca daca fatul se dezvolta normal si sa identifice o serie de posibile anomalii. Pentru binele tau si al viitorului copil ecografia morfofunctionala este o obligatie.
Identificarea unor defecte fetale poate insemna ca bebelusul va avea nevoie de o interventie chirurgicala sau de o ingrijire speciala dupa nastere.
Ce deformari poate identifica ecografia morfofunctionala? Malformatiile cerebrale sau ale coloanei vertebrale. Fatul este evaluat in ceea ce priveste dimensiunile si este apreciat ritmul de crestere. Este identificata "buza de iepure" (defect corectabil dupa nastere), dar si defecte ale membrelor, degetelor si articulatiilor, dar si anomalii ale degetelor.
Investigatia poate sa detecteze pozitia si starea rinichilor, a organelor din cavitatea abdominala a fatului si evaluarea dimensiunii normala a acestora. Se poate stabili daca inima s-a dezvotat normal, daca plamanii evolueaza conform standardelor si se pot identifica indicii care sa stabileasca daca exista anomalii genetice, printre care si sindromul Down, astfel ca se poate face o evaluare completa care sa stabileasca daca sarcina poate continua sau nu.
Acest gen de investigatie - complet neagresiva, aduce date referitoare la pozitia placentei si la eventualele probleme ale sanatatii materne, care pot afecta evolutia corespunzatoare a sarcinii.
Examenele medicale din timpul sarcinii
Ecografia morfofunctionala este o investigatie esentiala in timpul sarcinii, care aduce date certe privind evolutia acesteia.
Articole relationate
Stresul la bebeluși: Cum îl recunoaștem, ce îl provoacă și cum putem ajuta
Stresul nu este o experiență rezervată doar adulților sau copiilor mai mari. Chiar și bebelușii pot resimți stresul, iar această stare poate avea un impact...
Alertă epidemiologică, după ce un copil de 3 ani a murit de gripă. 22 de decese de la debutul sezonului gripal
România se află sub alertă epidemiologică în contextul în care numărul de infecții respiratorii a explodat în ultimele zile. Practic, starea de alertă...
Testul de sarcină este pozitiv, dar nu am simptome. Ce se întâmplă?
Ai făcut un test de sarcină, iar rezultatul este pozitiv, dar nu simți nimic diferit. Fără grețuri, fără oboseală extremă, fără schimbări evidente. Este normal...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu