In jurul celei de a 20-a saptamani de sarcina obstetricianul te trimite sa face o ecografie morfofunctionala. Aceasta ecografie este capabila sa stabileasca daca fatul se dezvolta normal si sa identifice o serie de posibile anomalii. Pentru binele tau si al viitorului copil ecografia morfofunctionala este o obligatie.
Identificarea unor defecte fetale poate insemna ca bebelusul va avea nevoie de o interventie chirurgicala sau de o ingrijire speciala dupa nastere.
Ce deformari poate identifica ecografia morfofunctionala? Malformatiile cerebrale sau ale coloanei vertebrale. Fatul este evaluat in ceea ce priveste dimensiunile si este apreciat ritmul de crestere. Este identificata "buza de iepure" (defect corectabil dupa nastere), dar si defecte ale membrelor, degetelor si articulatiilor, dar si anomalii ale degetelor.
Investigatia poate sa detecteze pozitia si starea rinichilor, a organelor din cavitatea abdominala a fatului si evaluarea dimensiunii normala a acestora. Se poate stabili daca inima s-a dezvotat normal, daca plamanii evolueaza conform standardelor si se pot identifica indicii care sa stabileasca daca exista anomalii genetice, printre care si sindromul Down, astfel ca se poate face o evaluare completa care sa stabileasca daca sarcina poate continua sau nu.
Acest gen de investigatie - complet neagresiva, aduce date referitoare la pozitia placentei si la eventualele probleme ale sanatatii materne, care pot afecta evolutia corespunzatoare a sarcinii.
Examenele medicale din timpul sarcinii
Ecografia morfofunctionala este o investigatie esentiala in timpul sarcinii, care aduce date certe privind evolutia acesteia.
Articole relationate
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
Cum să gestionezi conflictele între frați fără să creezi rivalitate. Ce spune expertul Laura Markham
Rivalitatea între frați este o realitate în multe familii, însă modul în care părinții gestionează aceste conflicte poate face diferența între o relație...
Reacția Ministrului Sănătății după ce un băiat de 16 ani a murit la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu, fiindu-i refuzată operația
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu