Sari la conținut

De ce trebuie sa NU bei din sticle de plastic in sarcina

Este bine sa eviti consumul din recipiente de plastic in sarcina, desi este inca nevoie de cercetari suplimentare pentru a evidentia pericolele. Bisfenol A, sau BPA, este un compus gasit in multe recipiente din plastic alimentar, cum ar fi sticlele de apa si cutiile de alimente. Au existat in ultimii ani multe zvonuri referitoare la faptul ca expunerea la BPA in doze ridicate poate provoca malformatii congenitale si avort spontan. Unele studii au legat deja expunerea la BPA in utero cu greutate mica la nastere si cu dezvoltarea astmului in copilarie, dar este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru. Intre timp, pana la clarificarea influentei substantei, este o idee buna sa limitezi expunerea la BPA in timpul sarcinii.

Nu stii sigur daca sticlele din care bei contin sau nu BPA? O modalitate de a identifica materialele plastice care pot contine BPA este sa te uiti la codul de reciclare. Recipientele marcate cu 3 sau 7 pot contine BPA, in timp ce recipientele marcate cu 1, 2, 4, 5, sau 6 au sanse mari sa nu contina BPA.

Bisfenol A (BPA). Ce este bisfenol A?

Bisfenol A (BPA) este o substanta chimica produsa in cantitati mari pentru utilizarea in productia de materiale plastice policarbonatate si rasini epoxidice.

Unde se gaseste BPA?

Plasticul policarbonatat are multe aplicatii, inclusiv utilizarea in unele ambalaje alimentare si pentru bauturi: biberoane pentru sugari, sticle de apa, compact-discuri, echipamente de siguranta rezistente la impact si dispozitive medicale. Rasinile epoxidice sunt folosite pentru lacuirea produselor din metal, cum ar fi cutiile de conserve, capacele de sticle si conductele de alimentare cu apa. Unele masticuri dentare si materiale compozite pot contribui, de asemenea, la expunerea la BPA.

Cum ajunge BPA in organism?

Sursa primara de expunere la BPA pentru majoritatea oamenilor este prin alimentatie. In timp ce aerul, praful si apa sunt alte posibile surse de expunere, BPA din alimente si bauturi este principala sursa de expunere zilnica.

Bisfenol A se poate infiltra in alimente din invelisurile de protectie ale recipientelor alimentare facute cu rasini epoxidice cum ar fi vesela din policarbonat, recipientele pentru depozitarea alimentelor, sticlele de apa si biberoanele. Gradul in care BPA se scurge din sticlele de policarbonat in lichid poate depinde mult de temperatura lichidului sau a sticlei, mai curand decat varsta recipientului. BPA poate fi, de asemenea, gasit in laptele matern.

De ce sunt oamenii ingrijorati in legatura cu BPA?

Oamenii sunt ingrijorati in legatura cu BPA pentru ca expunerea la BPA este larg raspandita. In Statele Unite in anii 2003-2004 s-au constatat niveluri detectabile de BPA in 93% din 2517 probe de urina de la oameni cu varsta de minim 6 ani. Datele sunt considerate reprezentative pentru expunerea in Statele Unite. Un alt motiv de ingrijorare, mai ales pentru parinti, este constituit din unele studii pe animale care raporteaza efecte la fetusii si nou-nascutii expusi la BPA.

Ce putem face pentru a preveni expunerea la BPA?

Unele studii pe animale sugereaza ca sugarii si copiii pot fi cei mai vulnerabili la efectele BPA. Iata ce poti face pentru a reduce expunerea sugarului sau a copilului la BPA:

• NU incalzi mancarea la microunde in recipiente de plastic alimentar din policarbonat. Policarbonatul este puternic si durabil, dar in timp se poate descompune de la utilizarea la temperaturi ridicate.

• Containerele din plastic au coduri de reciclare in partea de jos. Unele materiale plastice care au codurile de reciclare 3 sau 7 sunt facute probabil cu BPA.

• Redu consumul de alimente conservate.

• Atunci cand este posibil, opteaza pentru recipiente din sticla, portelan sau otel inoxidabil, in special pentru alimente sau lichide fierbinti.

• Foloseste DOAR biberoane care nu contin BPA.

 

Mai poti citi despre bisfenol aici

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!